Eef Bouman (links) spreekt de aanwezigen toe.
Eef Bouman (links) spreekt de aanwezigen toe. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Vlaggetjesdag in Elden als protest

Algemeen

ELDEN - In Elden gaat de vlag uit. Daar is bepaald geen heuglijke aanleiding voor. Eerder een macaber feit. De bewoners ‘vieren’ dat de pastorie aan de dijk al sinds 2000 leeg staat. De vlag geldt als strijdsymbool om de eigenaar te bewegen meer haast te maken met de opknap van dit rijksmonument.

Door Vincent Bos

“Het is eigenlijk te triest voor woorden zoals het gebouw erbij staat”, zegt Eef Bouman (71), in het recente verleden voorzitter van de werkgroep Eldense parels. “Volgend jaar beleven we een jubileum, namelijk dat het pand al 25 jaar leeg staat.” 

Rapport

Enkele jaren geleden maakte hij deel uit van een groep die het historisch erfgoed van Elden in kaart heeft gebracht. Dat resulteerde in een rapport waarin alle oude gebouwen zijn opgenomen, waaronder de Bonifatiuskerk aan de dijk. Het eindverslag is aangeboden aan zowel de gemeenteraad als burgemeester en wethouders van Arnhem.

“De pastorie naast de kerk is een mooi historisch pand. Het is een pand uit de negentiende eeuw, een voormalig herenhuis. Aan de dijk is Elden ontstaan. De katholieke kerk is pas later gebouwd. De pastorie aan de dijk maakt al jaren een vervallen indruk. We hebben al eerder gevraagd het gebouw in de oude luister te herstellen”, zegt Bouman.

Groen uitgeslagen

Die smeekbede heeft nog niet tot grote veranderingen geleid. “Voor de grap hebben we vorig jaar op 1 april vlaggen opgehangen. Maar er was natuurlijk niets te vieren. Maar we hoopten wel te bereiken dat er iets gedaan zou worden door de eigenaar Van Ginkel. Aan de buitenkant is het gebouw groen uitgeslagen van het vocht. Het gebouw is echt verloederd.”

Aan de binnenkant zijn wel wat werkzaamheden geweest, heeft hij begrepen van de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA), die erop toeziet dat de vergunning wordt nageleefd. “Maar het gaat erg langzaam. Te langzaam naar onze zin”, aldus Bouman.

Met een aantal inwoners heeft hij daarom 6 april opnieuw Eldense vlaggen opgehangen. Het gaat om een blauwwitte vlag waarop drie pruimenbomen staan gebeeld. Een duidelijke verwijzing naar de alom bekende Eldense Blauwe.

Woningnood

“De pastorie is een groot pand. Daarin kun je gemakkelijk drie gezinnen onderbrengen. Moet je toch eens nadenken dat in een tijd van grote woningnood zo’n gebouw al jaren onbewoond is.”

“In 2018 hebben we al actie gevoerd. Het resultaat was dat Van Ginkel verplicht werd het pand in stand te houden. Oké, het gebouw is wind- en regendicht gemaakt. Maar binnen is de trap nog niet hersteld en de achterdeur nog niet vernieuwd.”

Met een groep inwoners heeft hij afgelopen zaterdag gevlagd en een bak koffie genuttigd. Hij hoopt dat het vlaggen effect heeft. “Je wordt er moedeloos, ja cynisch, van als je naar het gebouw kijkt.”