Marian van Hooij en Robby Bakker van Platform Binnenstad Arnhem tonen trots de prijs.
Marian van Hooij en Robby Bakker van Platform Binnenstad Arnhem tonen trots de prijs. Foto: PBA

Arnhem wint verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstadsproject’

Algemeen

ARNHEM – Arnhem is tijdens de Dag voor de Binnenstad uitgeroepen als winnaar van de verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstadsproject’. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst ontvingen Marian van Hooij (Regisseur bij Platform Binnenstad Arnhem - PBA) en Robby Bakker (Verbinder bij PBA) de hoofdprijs in de categorie ‘Eigen & uniek’.

De prijs werd toegekend door de vakjury van het landelijk Platform Binnenstadsmanagement, die uit 19 inzendingen in drie categorieën een keuze maakte. Arnhem had voor de verkiezing haar aanpak rond de tien stadskwartieren - het verbinden en betrekken van ondernemers binnen ieder kwartier om zo samen het merk ‘Binnenstad Arnhem’ te versterken - ingediend. Een unieke aanpak, want de jury beoordeelde dit als het meest inspirerende project binnen de categorie ‘Eigen & uniek’ en een voorbeeld voor andere binnensteden in Nederland.

Tien kwartiermakers 

Om de ruim 800 ondernemers uit de binnenstad van Arnhem te betrekken bij de ontwikkeling van de binnenstad van ‘place to buy’ naar ‘place to be’ heeft PBA haar werkwijze omgegooid. Dit is gedaan door de binnenstad te verdelen in tien kwartieren en in ieder kwartier een kwartiermaker aan te stellen. Een vrijwillige lokale ondernemer die zich inzet om krachten te bundelen en een actieplan per kwartier op te stellen. 

“Het is uitdagend om met zoveel ondernemers iedereen regelmatig te bezoeken. PBA heeft voor elk van de tien onderscheiden gebieden een kwartiermaker gezocht. Dit heeft geleid tot een effectieve samenwerking waarbij de identiteit van elk kwartier wordt verkend en versterkt, wat de binnenstad als geheel aantrekkelijker maakt”, aldus PBA.

Aanpassingsvermogen

De jury prijst het aanpassingsvermogen van PBA om de werkwijze aan te passen en meer ruimte te creëren voor initiatieven vanuit de binnenstad. En met succes! De huidige werkwijze heeft tot meer energie en betrokkenheid geleid. Dit is volgens de jury een belangrijke stap om te werken naar een toekomstbestendige binnenstad: “Arnhem versterkt haar merk van onderop.”

“Voor zowel het uitvoerende Regieteam, het bestuur, de kwartiermakers, de binnenstadsondernemers als de gemeente Arnhem is dit een enorme opsteker en een bevestiging dat voor de juiste aanpak is gekozen. Een aanpak die bijdraagt aan een aantrekkelijke, toekomstbestendige binnenstad Arnhem.”

Platform Binnenstad Arnhem is een samenwerking van Ondernemers Kontakt Arnhem, City Centrum Arnhem, Koninklijke Horeca Nederland Arnhem/Renkum, Hotel Overleg Regio Arnhem, Cultuur Netwerk Arnhem, Groot Winkelbedrijf Arnhem en Vereniging van Eigenaren Citycenter Arnhem.

www.binnenstadarnhem.nl

Afbeelding