Afbeelding
Foto: Susanne Reuling

Arnhemse basisscholen aan de slag in de schoolmoestuin

Algemeen

ARNHEM - In de Week van de Schooltuin, van 8 tot 12 april, zetten 14 basisscholen in Arnhem hun eerste stappen in de wereld van schoolmoestuinieren. Dit deden ze met ondersteuning van het Programma Schoolmoestuinieren, een samenwerking tussen de gemeente Arnhem en Natuurcentrum Arnhem. Het doel van dat programma is om moestuinieren voor alle scholen in Arnhem mogelijk te maken. 

“De schoolmoestuin is een waardevolle leeromgeving waar kinderen onder andere leren over gezonde voeding en waar hun voedsel vandaan komt. Ze leren door te doen: ze planten, wieden, oogsten en proeven de vruchten van hun harde werk. Ze observeren de natuur, stellen vragen en zoeken samen naar antwoorden. De moestuin is een ware belevingsplek waar leren en plezier hand in hand gaan”, aldus Natuurcentrum Arnhem.

Bestuurders van Flores Onderwijs en Delta Scholengroep, Sylvia Veltmaat en Peter Dooijeweerd, zien veel enthousiasme op hun scholen voor het schoolmoestuinieren: “Het past goed bij onze gezamenlijke ambities in Arnhem voor brede ontwikkeling van alle kinderen. En de schoolmoestuinen bieden een nieuwe ingang om vanuit ervaren tot leren te komen. Niet alleen over de natuur, maar ook voor de basisvaardigheden.”

Begeleiding op maat

De scholen die meedoen aan het Programma Schoolmoestuinieren ontvangen begeleiding op maat. Natuurcentrum Arnhem helpt de scholen bij het opzetten van en het lesgeven op de moestuin met onder andere een lesprogramma, begeleiding, advisering en materialen.

Basisschool De Floriant (speciaal onderwijs) en de Pieter Brueghelschool nemen samen deel aan het programma. Tijden de Week van de Schooltuin gingen leerlingen van beide scholen voor het eerst in duo’s aan de slag in de 34 moestuintjes die rondom het schoolplein van de Pieter Brueghelschool zijn ingericht. Directeur Sjoerd van der Zande van De Floriant: “We zijn enorm enthousiast om met schoolmoestuinieren te beginnen. De natuurbeleving en ervaringsgericht leren zijn belangrijke pijlers in ons onderwijs. We hopen dat de moestuin een inspirerende plek wordt waar kinderen met plezier leren en hun talenten kunnen ontplooien. Het is bovendien extra bijzonder dat dit bij ons in een inclusieve omgeving plaatsvindt.”

Ook meedoen met schoolmoestuinieren? Scholen die interesse hebben om mee te doen met het Programma Schoolmoestuinieren kunnen contact opnemen met Natuurcentrum Arnhem. Kijk op www.natuurcentrumarnhem.nl voor meer informatie.

Afbeelding