Willy van Baarsel: "Gesprekken brachten erkenning en herkenning."
Willy van Baarsel: "Gesprekken brachten erkenning en herkenning." Foto: Ellen Koelewijn

Deelnemer rouwgroep D3rde Verdieping: ‘Heb nu minder moeite om los te laten’

Algemeen

ARNHEM - Het verlies van dierbare personen miste zijn uitwerking niet op Willy van Baarsel. Hij had het er moeilijk mee, kon het afscheid geen plaats geven. De rouwgroep van D3rde Verdieping bracht uitkomst. De gesprekken met lotgenoten deden hem goed. Hij werd er een ander mens van.

Door Vincent Bos   

Kort na elkaar verloor Willy van Baarsel (53) een collega en een buurman. Het afscheid raakte hem zeer. Hij maakte een moeilijke periode door. “Er kwamen emoties los die ik moeilijk kon plaatsen.”   

Het overlijden van mensen die dicht bij hem stonden, bracht ook emoties van eerder verlies naar boven. “Daardoor ben ik op zoek gegaan naar een manier om die overlijdens een plaats te kunnen geven. Zo kwam ik terecht bij D3rde Verdieping. Het was fijn om bij de rouwgroep mijn gevoelens te kunnen delen. De gesprekken brachten erkenning en herkenning”, zo kijkt hij terug op zijn deelname. 

‘Mo(nu)ment voor een dierbare’ 

De rouwgroep is op 15 maart aan een nieuwe serie gesprekken begonnen onder de titel ‘Mo(nu)ment voor een dierbare’. Verhalen delen en naar elkaar luisteren is het uitgangspunt. Om op die manier tijd te maken - een moment -  voor je verlies en rouw. En om met die verhalen een monument te maken voor een dierbare overledene. Dat kan iemand zijn die recent is overleden, maar het kan ook gaan om verlies dat iemand blijft bezighouden. 

De deelnemers delen hun ervaringen, herinneringen en emoties. Jessica Derksen en Romy Zweers zijn daarbij de gespreksleiders. Ze brengen ook hun eigen ervaringen in. Tijdens de bijeenkomsten komen mooie maar ook pijnlijke herinneringen voorbij. Het gaat in totaal om zes gesprekken van anderhalf uur. De groep bestaat uit zeven deelnemers. Van Baarsel heeft er goede ervaringen mee. De gesprekken deden veel met zijn zelfvertrouwen. Hij is nu veel beter in staat om verlies te verwerken. Dat merkte hij recent nog na het verlies van een collega. “Ik kon beter met zijn gevoelens omgaan.”   

Warm bad

“De rouwgroep heb ik ervaren als een warm bad. Je krijgt veel steun en feedback. Je deelt je kwetsbaarheid. Door dat te doen word je weerbaarder. Het heeft me veel gegeven. Zoveel dat het me nu minder moeite kost om los te laten. Nu kan ik zelfs anekdotes vertellen bij een verlies. Of genieten van de muziek tijdens een afscheid”, zegt hij.

Hij ziet deelname aan de rouwgroep als een investering in zijn persoonlijke leven en zijn ontwikkeling. “Ik kan het iedereen aanraden om mee te doen. Het heeft mij ertoe gebracht om op mijn website (www.kunstzinnigervaringswerk.nl) een pagina te wijden aan condoleances.” 

D3rde Verdieping is een Centrum voor Levensvragen en Suïcidepreventie en is bedoeld voor iedereen die zich wil bezinnen op vragen waar het leven je voor stelt, voor iedereen die op zoek is naar de zin van het bestaan. 

Voor meer informatie kijk op de website www.d3rdeverdieping.nl.