Opening van het eerste bijenhotel in Rijkerswoerd.
Opening van het eerste bijenhotel in Rijkerswoerd. Foto: Letty Groenen

Bijenhotels voor wilde bijen in Rijkerswoerd

Algemeen

ARNHEM - Wilde bijen zijn heel belangrijk voor het leven op aarde. Zij zorgen voor de bestuiving en bevruchting van veel bloesems van fruit en andere gewassen. 

De rosse metselbij bijvoorbeeld is één van de adoptiedieren van Groengroep Rijkerwoerd. De vrijwilligers van deze groep zijn al weken bezig met zagen, knippen, vijlen, schuren, boren en timmeren. 

Zo hebben ze zestien bijenhotels gebouwd waarin de bijen hun eitjes kunnen leggen. Arnhem Zoemt heeft geadviseerd bij de bouw.

Op zaterdag 16 maart was het zover. In het kader van NL-Doet zijn (in samenspraak met de gemeente Arnhem) in het openbaar groen in de wijk door enthousiaste vrijwilligers de bijenhotels geplaatst. Aan de voet van elk bijenhotel kwamen plantjes en zaden die voedsel leveren voor de bezige insecten. 

De planten zijn gekweekt door de Stadslandbouw in de wijk. Uiteraard zijn ook in het openbaar groen diverse planten, struiken en bomen die aantrekkelijk zijn voor de bijen.

Het eerste bijenhotel werd feestelijk geopend op de Stadslandbouw Mooieweg door Sirkka Wilbrink, voorzitter van wijkplatform Rijkerswoerd, en Ab van der Woude, voorzitter van de Stadslandbouw. Dit onder toeziend oog van Anne Ferwerda, coördinator Groengroep Rijkerswoerd. Anne benadrukte dat de wilde bijen niet steken, omdat hun angel simpelweg te kort is.

Zestien betrokken wijkbewoners houden een oogje op het wel en wee van een bijenhotel in hun buurt. 

Zo hopen de inwoners van de wijk samen met de vrijwilligers van de Groengroep de biodiversiteit te vergroten.

Bijenhotel De blije bij Stadslandbouw Mooieweg.
Vrijwilligers leggen een bij-vriendelijk perkje aan.