De historische kerk van Elden.
De historische kerk van Elden. Foto: gemeente Arnhem

Gemeente Arnhem wil Elden aanwijzen tot gemeentelijk beschermd dorpsgezicht

Algemeen

ARNHEM - Binnen het stedelijke gebied van de gemeente Arnhem vormt het Betuwse dorp Elden een groene parel met een rijke geschiedenis. Het college start daarom een procedure waarmee Elden wordt aangewezen tot gemeentelijk beschermd dorpsgezicht.

Al een aantal jaren zijn er veel zorgen onder de inwoners van het Betuwse dorp over de toekomst van karakteristieke Eldense gebouwen en over het mogelijk bouwen in beeldbepalende groene ruimten. Al in 2021 leverde het dorpsplatform Elden daarom een plan aan bij de gemeente met kaders voor bescherming van monumentale gebouwen en historisch groen.

 Beste garantie op behoud 

Wethouder Bob Roelofs (Erfgoed): “Elden verdient onze bescherming. Het is het enige Betuwse dorp binnen onze gemeentegrenzen en heeft unieke landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Een aanwijzing als gemeentelijk beschermd dorpsgezicht biedt de beste garantie op het behoud van deze waarden.”

Vaste procedure 

Deze status verplicht de gemeente om bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen rekening te houden met het bijzondere karakter van Elden. Voordat de aanwijzing een feit is, moet een vaste procedure worden gevolgd op basis van de zogeheten Erfgoedverordening. 

Advies

Een belangrijk onderdeel hierin is het inwinnen van advies bij de Commissie Omgevingskwaliteit. 

Daarnaast worden de inwoners van Elden geïnformeerd over de voorgenomen status. Ook zij krijgen de kans hun vragen en zienswijzen te delen met de gemeente Arnhem.