Kees Keet met achter hem de lege opvangruimtes die snel volzitten.
Kees Keet met achter hem de lege opvangruimtes die snel volzitten. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Tijdelijk adres voor Dierentehuis Arnhem

Algemeen

ARNHEM - Het is nog wel even wennen voor alle katten, honden en konijnen op hun tijdelijke locatie aan de Leemansweg in Arnhem. Ze hebben hun vertrouwde plek in Velp verlaten. Als ze in het voorjaar van 2025 nog steeds in het Dierentehuis Arnhem en omstreken verblijven, keren ze terug naar een fonkelnieuw pand. 

Door Vincent Bos 

Het Dierentehuis Arnhem en omstreken heeft een drukke periode achter de rug, Niet alleen vanwege de verhuizing van alle dieren, maar ook omdat het tijdelijke pand helemaal ingericht moest worden. Dat is naar tevredenheid gelukt, zegt manager Kees Keet (61). Het gaat om de verhuizing van 30 katten, 6 honden, 5 konijnen en één parkiet. 

Terughoudend

“Normaal verblijven er meer dieren bij ons, maar vanwege de verhuizing zijn we terughoudend geweest in het aannemen van dieren die mensen willen afstoten. We hebben de laatste tijd alleen in de allernoodzakelijkste gevallen uitkomst kunnen bieden”, geeft hij aan. 

Een verhuizing is voor dieren geen sinecure. “Zeker voor katten levert dat stress op met de kans op ziekten. Katten zijn het gewend om met rust gelaten te worden in het hok.”

“Nu worden ze voor de verhuizing in een mand geplaatst, daarna in de auto en in het nieuwe verblijf weer in een ander hok. Het is een nieuwe omgeving met andere geluiden dan ze gewend waren, en met een andere geur.” 

Op de tijdelijke locatie heeft Dierentehuis Arnhem en omstreken de beschikking over twee bedrijfshallen. “Het is altijd lastig om een nieuw pand te vinden Je zoekt vooral een plek waar honden en katten ver van elkaar vandaan zitten. Dat is hier het geval”, verklaart Keet. “Voordeel van deze locatie is dat het bestemmingsplan toereikend was. Je zoekt een gebouw waarin je professioneel dieren mag houden. Een bestemmingsplanprocedure is ingewikkeld, geeft soms veel gedoe. Maar daarvan is aan de Leemansweg geen sprake. Het bestemmingsplan voldoet.”

De financiering is rond. De negen betrokken gemeenten dragen bij in de kosten. Het gaat om de gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. De nieuwbouw kost 4,4 miljoen euro. Arnhem staat garant voor de hypotheek. 

Nieuwbouw was noodzakelijk omdat het oude pand veel gebreken vertoonde, van scheuren tot verrotte kozijnen. Voor het ontwerp van het nieuwe pand is een architect in de arm genomen die ervaringen heeft met het bouwen van een dierentehuis. Dat geldt ook voor de bouwbegeleider.   

“Het wordt een modern, energieneutraal en circulair gebouw”, weet Keet. “Zo krijgen de verblijven matglazen deuren. De dieren hebben daardoor minder last van geluid en zijn minder onrustig als iemand voorbijloopt. De verblijven worden ingericht volgens de laatste inzichten. Dat betekent ook een aparte lichtbehandeling. De lucht wordt voortaan afgezogen. De nieuwbouw moet in het voorjaar van 2025 zijn afgerond. We zijn er heel blij mee.”