Hua Ing Arts Group met achteraan wethouder Nermina Kundic.
Hua Ing Arts Group met achteraan wethouder Nermina Kundic. Foto: Rinus Baak

Afsluiting Chinees nieuwjaar met lantaarnfeest

Algemeen

ARNHEM - Zaterdag wordt het Chinees Nieuwjaar na vijftien dagen afgesloten met het lantaarnfeest. In Musis Sacrum Arnhem organiseerde Hua Ing Arts Group eerder deze week een kleurrijke avond om het Jaar van het Konijn uit te zwaaien en het Jaar van de Draak te verwelkomen. 

“Ik heb mij hier sterk op verheugd”, zegt wethouder en locoburgemeester Nermina Kundic die zich dinsdag zichtbaar welkom voelde en begrijpt wat het is om als jongvolwassene huis en haard te verlaten en in Nederland een gezin te stichten: “Ik werd volwassen in een burgeroorlog’, zegt de uit Bosnië afkomstige Kundic “ik vond de liefde tussen de bombardementen door. Mijn familieleden zijn sindsdien uitgevlogen over de hele wereld. De Chinese Nederlanders weten wat dit bekent. En de Arnhemmers kennen het ook, uit hun familieverhalen van tachtig jaar geleden” 

Monster

Kundic heeft oog voor de eenzaamheid na corona: “Het is goed zoals wij elkaar opzoeken, herdenken en hulp bieden, zeker na oorlogen en rampen.”

“Ik hoor graag uw eeuwenoude verhalen. Zoals over het laatste monster Nian dat tussen oud en nieuw opduikt uit het diepe water maar verjaagd wordt met hulp van het vuurwerkgeknal van de kinderen. Of de leeuwendans van de twee sterke mannen met hun trommelaars en de teamgeest van iedereen in de drakendans. En ook al dat vrolijke rood waarmee iedereen het kwade helpt verjagen voor het goede.”

Drakendans

Kundic prijst de hoge opleiding en lage criminaliteit onder honderdduizend Nederlandse Chinezen, van wie vijftienhonderd zich gevestigd hebben in Arnhem als ondernemer, kenniswerker, kunstenaar of student. 

Zij spoort de feestgangers in Musis aan de moed van het Jaar van de Draak dankbaar te gebruiken in 2024; ook tegen het monster van de discriminatie die besloten ligt in krenkende scheldpartijen, acteurs negeren voor rollen buiten de stereotypen en flauwe moppen tappen. Kundic maak duidelijk waar haar hart ligt; bij opvoeden en onderwijs: “Dat is onze gezamenlijke drakendans voor alle dag in het hele jaar.”

Afbeelding
Wethouder Nermina Kundic wordt welkom geheten in Musis.