Eddy Karol en Peter Ravesloot (geheel links) en de andere deelnemers van de wandelgroep.
Eddy Karol en Peter Ravesloot (geheel links) en de andere deelnemers van de wandelgroep. Foto:

‘Wandelen is erg leuk en houdt je fit!’

Algemeen

ARNHEM - Al drie jaar maakt Peter Ravesloot (67) regelmatig op donderdagmiddag een stevige wandeling door Arnhem of in de regio. Dankzij zijn vriend Eddie Karol, bekend van Café ’t Moortgat in Arnhem, kwam hij in contact met DoorLopen(d) Fit, een wandelprogramma van Sportbedrijf Arnhem. “Iedere wandeling is anders, je verbaast je iedere keer weer over de schoonheid van onze regio.”

Door Jaap van der Sar, MediaToko.

“Ik wandelde zelf al heel wat, maar deed dat eigenlijk nooit in een groep”, verklaart Peter. “Maar toen Eddie me drie jaar geleden vroeg om een keer mee te wandelen met DoorLopen(d) Fit, kwam ik al gauw tot de conclusie dat het toch wel erg leuk is. Sinds die tijd lopen we bijna iedere donderdag mee, waarbij we gemiddeld tussen 10 en 13 kilometer afleggen. Dat zijn best afstanden.” 

Verschillende routes

Om nu te voorkomen dat je iedere keer hetzelfde ziet, zorgen negen vrijwilligers iedere keer weer voor een andere route. Peter: “Ik geloof dat er inmiddels zo’n 150 routes zijn: voordat je die allemaal hebt gelopen, ben je wel even bezig! Maar je ziet hoe dan ook altijd iets nieuws. Zo liepen we laatst op de Posbank, ik dacht dat ik daar echt alles wel had gezien. Maar toch kwamen we ook daar op plekken die ik nooit eerder had gezien.”

De wandelgroep telt inmiddels flink wat deelnemers: afhankelijk van de omstandigheden lopen er eigenlijk altijd wel tussen de 20 en 30 mensen mee. 

Mooie gesprekken

Maakt dat zo’n wandeling nog extra gezellig? Wat Peter betreft wel: “Je spreekt eens wat andere mensen en omdat je toch een aardige tijd bezig bent, heb je tijd voor mooie gesprekken. Veruit de meeste mensen zijn gepensioneerd, ik vind het mooi als mensen vertellen wat ze in hun leven zoal hebben gedaan. Dat maakt het wat mij betreft ook extra leuk om op donderdag de wandelschoenen aan te trekken.”

Bereikbaar met OV

Omdat het startpunt iedere keer weer kan verschillen, zorgen de organiserende vrijwilligers ervoor dat je het startpunt goed kunt bereiken met het OV. 

Peter: “Als je je hebt aangemeld, of een keer meegelopen hebt, ontvang je mailtjes van de organisatie over de routes. Dan hoef je alleen nog maar op te komen dagen en mee te wandelen.”

‘Je verbaast je 
iedere keer weer over de schoonheid van onze regio’

Zijn er nog favoriete routes voor Peter? “De regio is natuurlijk prachtig. Ik kom zelf uit Giesbeek, maar ook bij Elderveld en Oosterbeek is het heel mooi wandelen. Er valt hoe dan ook nog een hoop te ontdekken, ik blijf lekker doorwandelen en hoop op die manier nog zo lang mogelijk fit te blijven.”

Het wandelprogramma 2024 start op donderdag 22 februari. Wandelingen vinden afwisselend plaats op donderdagen of zondagen. Alle informatie over het DoorLopen(d) Fit kun je vinden op de website www.sportinarnhem.nl/senioren.

Eddy Karol en Peter Ravesloot (geheel links) en de rest met de wandelgroep.