Vlnr. Marije Ruysch-Koster (Directeur Energiebank regio Arnhem), wethouder Cathelijne Bouwkamp en Gert van Amersfoort (Teamleider Vluchtelingenwerk Nederland).
Vlnr. Marije Ruysch-Koster (Directeur Energiebank regio Arnhem), wethouder Cathelijne Bouwkamp en Gert van Amersfoort (Teamleider Vluchtelingenwerk Nederland). Foto: Suzanne Valkenburg

Nieuwkomers krijgen inzicht in en hulp bij energiebesparen

Algemeen

ARNHEM - Om nieuwkomers in Arnhem inzicht in en grip op hun energiegebruik te bieden, startte in 2023 op initiatief van de gemeente Arnhem een pilot van Vluchtelingenwerk en de Energiebank. Tijdens de zogeheten Eurowijzer-training (onderdeel van het inburgeringstraject) geeft een energiecoach van de Energiebank uitleg over hoe energiegebruik in Nederland werkt, en hoe daar thuis goed mee om te gaan. Dit gebeurt in de eigen taal. 

Na de uitleg krijgen de deelnemers de mogelijkheid zich in te schrijven voor energiecoaching. De coach komt dan een aantal keer op bezoek om mee te kijken hoe er verstandig met energie omgegaan kan worden, waar bespaarkansen liggen en om energiebesparende producten te plaatsen.

 De pilot was een succes en daarom is op 1 februari, in het bijzijn van wethouder Cathelijne Bouwkamp, getekend voor een doorlopende samenwerking. 

Energiecoach Bilal geeft aan dat de coaching als erg nuttig wordt ervaren. Zijn collega coach Safwan vult aan: “Bij een van de huishoudens hebben we samen berekend wat ze hebben bespaard. Ze betalen nu 45% minder per maand!” Het succes werpt daarnaast in de bredere regio zijn vruchten af, want in 2024 starten de Energiebank en Vluchtelingenwerk ook in de gemeente Renkum ook met deze samenwerking.

De energiecoach is er voor iedereen die moeite heeft de energierekening te betalen. In Arnhem zijn al meer dan 3000 inwoners gecoacht. Een coach komt meerdere keren op bezoek om zoveel mogelijk energie te besparen. Ook kan de coach kijken naar oud en veel energie verbruikend witgoed. Dat kan dan mogelijk vervangen worden door een nieuw en energiezuinig apparaat. Voor meer informatie en aanmelden voor energiecoaching, kijk op de website: www.energiebankregioarnhem.nl.

www.energiebankregioarnhem.nl

Gert van Amersfoort (Teamleider Vluchtelingenwerk Nederland) en  Marije Ruysch-Koster (Directeur Energiebank regio Arnhem)  ondertekenen de overeenkomst.