Vlnr. commandant Anton Slofstra, Jurrie-Jan Bruins, Robbert Egging, burgemeester Marcouch, Cathinca Rosbach, Gerard Knipping en Kourosch Ilbeigi Asli.
Vlnr. commandant Anton Slofstra, Jurrie-Jan Bruins, Robbert Egging, burgemeester Marcouch, Cathinca Rosbach, Gerard Knipping en Kourosch Ilbeigi Asli. Foto:

Burgemeester lauwert brandweerlieden voor trouwe dienst

Algemeen

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft onlangs vijf brandweerjubilarissen in het zonnetje gezet.

“Voor onze brandweerlieden is Arnhem nogal eens een plattegrond aan branden, auto’s te water, verkeersongelukken en natuurlijk katten in hoge bomen”, zegt Marcouch. Als voormalig politieagent herkent hij die kijk op het werkveld. Hij was onlangs op de kazerne aan de Rietgrachtstraat voor de jaarlijkse jubileumavond. Hij was te gast bij de manschappen van Anton Slofstra, bandweercommandant bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM).

“Als andere mensen thuis zijn bij hun gezin, zoals met kerst en de jaarwisseling”, realiseert Marcouch zich, “dan zijn de brandweerlieden alert op hun pieper, altijd klaar om uit te rukken als mensen uit het vuur gered moeten worden, uit het water opgedoken of uit verongelukte auto’s losgesneden.” 

Vaak gaat de passie over van vader op zoon, zoals bij brandweerman, duiker en duikploegleider Jurri-Jan Bruins (20 jaar in dienst). Kourosch Ilbeigi Asli (20 jaar in dienst) was automonteur en is sinds juni 2005 beroeps brandweerman.

Gerard Knipping (25 jaar in dienst) begon in 1998 als vrijwillige brandweerman en werd beroeps. Hij test ook de ademluchtmaskers en vult de ademluchtcilinders.

Robbert Egging (30 jaar in dienst) heeft sinds kort als bevelvoerder een eigen ploeg onder zijn hoede.

Toen Cathinca Rosbach (35 jaar in dienst) als ‘moeder van de Brandweer Arnhem’ startte in 1988 waren er slechts twee vrouwen. De technica werkte als brandweervrouw in de 24 uursdienst en regelt de logistiek. Als vrijwillige brandweervrouw was zij dit jaar bij de grote brand in de De Wiltstraat.

Opleidngen en cursussen 

De vijf jubilarissen hebben twintig tot vijfendertig jaar wekelijkse cursussen, trainingen en oefeningen ‘onder hun huid zitten’. Alle nieuwe brandweerlieden beginnen met de tweejarige opleiding tot Manschap A. En dan gaat het verder. Want met de komst van nieuwe materialen, gevaarlijke stoffen die vrijkomen, milieuafval door drugsproductie en nieuwe bouwmethoden tegen kou en vocht is het brandweervak modern en veelzijdig. Vaak zijn nieuwe blustechnieken nodig met nieuwe redgereedschappen. Ga er maar aan staan! Dus alle technieken worden geleerd, scenario’s worden geoefend en opgeschaalde branden worden nagespeeld met onder meer politie, zorgdiensten en gemeente.

Robbert Egging en Marcouch.
Cathinca Rosbach krijgt een warme handdruk van burgemeester Marcouch.