Maria van Gelre.
Maria van Gelre. Foto: Kasteel Rosendael

Expositie over Maria van Gelre: tocht langs steden en kastelen in hertogdom Gelre

Algemeen

ROZENDAAL - Bezoek dit jaar nog kasteel Rosendael en laat je verwonderen door de expositie over Maria van Gelre. Deze Française, geboren als Marie d’Harcourt et d’Aumale, was een nicht van de Franse koning Charles VI. Zij huwde in 1405 met Reinald IV, de toenmalige hertog van Gelre en Gulik. De expositie staat stil bij de talrijke kastelen en steden waar Maria van Gelre heeft vertoefd, maar Rosendael was haar favoriet! 

Door Maria van Gelre kan het brede publiek kennismaken met een ingrijpend hoofdstuk uit de geschiedenis van Gelre die tot op de huidige dag zijn doorwerking heeft in de bestuurlijke verhoudingen en vormgeving van Gelderland en daarbuiten. Mooi om te zien is vooral de levensgrote kopie van Maria’s houppelande (15e eeuws kledingstuk), gemaakt van onder meer koningsblauwe zijde, roomwitte zijdevoering, imitatie-eekhoornbont en goudborduursel. Je kan deze bijzondere stoffen zelfs voelen in een speciaal hiervoor geplaatst display met voellappen.

Bezoek de expositie op eigen gelegenheid op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 15.00 uur in de bibliotheek van het kasteel. De expositie is t/m 31 december 2023 te zien. Tickets: 13,50 euro, kinderen 4 t/m 18 jaar 5,00 euro, t/m 3 jaar gratis. Museumkaarthouders (op vertoon van pas) en donateurs GLK hebben gratis toegang.  

Ga voor meer info naar: www.glk.nl/activiteiten/kasteelactiviteit/expositie-maria-van-gelre