Medewerker Pèpé.
Medewerker Pèpé. Foto: Anna Perger

Muzikale theatervoorstelling Safe Space

Algemeen

ARNHEM – Medewerkers van 2Switch Arnhem presenteren samen met theatermakers van Bureau Ruimtekoers hun muzikale theatervoorstelling Safe Space. Vrijdag 8 en zaterdag 9 december reis je mee langs bijzondere planeten, gecreëerd door mensen die het op deze aarde niet altijd makkelijk hebben. In Safe Space delen medewerkers van 2Switch hun dromen over een ideale wereld.

Safe Space is te zien op locatie Leeghwaterstraat 2 in Arnhem, aanvang steeds om 20.00 uur. Kaartjes (gratis met Gelrepas): www.bureauruimtekoers.nl.

Wat is de mooiste plek waar je ooit bent geweest? Wat is jouw superkracht? En als je alle tijd van de wereld had, wat zou je dan doen? De afgelopen maanden werkten theatermakers Karlijn van Kruchten en Maxime Schräder mee bij kringloopwinkel 2Switch en gingen ze in gesprek met medewerkers over dit soort vragen. De bijzondere ideeën die daaruit voortkwamen, verwerkten zij in de theatervoorstelling Safe Space.

Persoonlijke ontwikkeling door kunst en cultuur

De voorstelling brengt je langs werelden waarin mensen die er in de samenleving soms buiten vallen, de dienst uitmaken. “Met hun eigen dromen en overtuigingen”, vertelt Maxime. “En waarin zij kunnen zijn wie ze willen zijn. Vandaar ook de titel.”

Safe Space is de derde voorstelling in het kader van het project ‘Iedereen wordt Mens’ van Bureau Ruimtekoers. In samenwerking met onder meer de gemeente Arnhem werkt Bureau Ruimtekoers in dat project aan maatschappelijke vraagstukken via kunst en cultuur. “In dit geval gaat het om mensen die om uiteenlopende redenen moeite hebben om zich thuis te voelen in een ‘reguliere’ werkomgeving”, vertelt projectleider Annelie Boere. “Bijvoorbeeld mensen die re-integreren, of die een begeleide werkplek nodig hebben.”

Intieme avonden

In de voorstelling ‘2Switch or not 2Switch’ van afgelopen april deelden de medewerkers persoonlijke verhalen aan de hand van een voorwerp. Dat leidde tot mooie, intieme avonden. In Safe Space onderzoeken en verbeelden zij nu hun ideale toekomst. Denk daarbij aan een planeet waar iedereen lief is voor elkaar, of waar alleen maar dieren leven.

Sommige medewerkers spelen zelf mee in de voorstelling, anderen werken mee aan het decor, in publieksbegeleiding of met het schrijven of inspreken van teksten. “We werken bijvoorbeeld met iemand die heel snel overprikkeld raakt”, vertelt Maxime. “Voor die persoon is het al een enorme overwinning om er op zo’n avond bij te zijn.”

Kracht en zelfvertrouwen

Het samen maken en beleven van cultuur kan veel betekenen in het kader van persoonlijke ontwikkeling, weet Annelie. “Deze voorstelling biedt de kans om op een andere manier contact te maken met elkaar. Om het gesprek aan te gaan. Het is een mooie manier om verschillende belevingen van de wereld voor het voetlicht te brengen.”

Spannend is het natuurlijk wel, zo’n voorstelling. “Het zijn jouw gedachten, jouw ideeën die opeens in de spotlights staan”, zegt Maxime. “Dat is heel bijzonder. Maar we weten van de eerdere voorstellingen hoe veel kracht en zelfvertrouwen het geeft, wanneer je daar na afloop dan applaus voor krijgt. Dat is van grote waarde.”