Chris van der Burg van Stichting Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk en wethouder Vrijwilligersbeleid Mark Lauriks verrassen de genomineerden van Nachtopvang de Duif.
Chris van der Burg van Stichting Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk en wethouder Vrijwilligersbeleid Mark Lauriks verrassen de genomineerden van Nachtopvang de Duif. Foto:

Bekendmaking genomineerden Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk 2023

Algemeen

ARNHEM - Dit jaar waren er bijna zestig inzendingen voor de Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk: een recordaantal. De zeven genomineerden in de categorieën groepsprijs en individuele prijs zijn op de hoogte gebracht door onder andere wethouder Vrijwilligersbeleid Mark Lauriks en bestuursvoorzitter Ine van Burgsteden van Stichting Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk. De vrijwilligers waren blij verrast met hun nominatie. 

Genomineerden 

Voor de Arnhemse Helden groepsprijs zijn de vrijwilligers van Stichting Stoelenproject Nachtopvang De Duif, de vrijwilligers van project Automaatje, de vrijwilligers van Energiebank Arnhem en de jonge vrijwilligers en leden van de Arnhem Band genomineerd. 

Marjolein van den Broek, Toufic Al Arab en Miriam Veenendaal zijn genomineerd voor de individuele prijs.  

‘Overweldigend’

“Het was overweldigend om zo’n 60 voordrachten voor de Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk van zeer gedreven vrijwilligers te mogen ontvangen. Indrukwekkend om ook op deze wijze te ervaren dat het vrijwilligerswerk zo gewaardeerd wordt door diegene die de moeite hebben gedaan deze harde werkers voor te dragen”, aldus bestuursvoorzitter Ine van Burgsteden. “De genomineerden sprongen eruit op basis van de criteria bijzonder, invloedrijk, opvallend en structureel. Ze leveren allemaal op hun eigen manier een bijzondere bijdrage aan onze stad.” 

Waardevol

Mark Lauriks, wethouder Vrijwilligersbeleid in Arnhem: “Zonder vrijwilligers valt Arnhem om. Zij versterken met hun inzet een vereniging, een medemens of de stad. En dat allemaal belangeloos, al krijg je er een hoop voldoening en gezelligheid voor terug. Deze nominatie is een meer dan terechte erkenning. De genomineerden zijn een voorbeeld voor velen. Ik hoop dat het een aanmoediging is om door te gaan, en voor mensen die wat tijd kunnen missen om ook aan de slag te gaan als vrijwilliger. Want ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe waardevol deze mensen zijn voor onze stad.” 

Uitreiking  

Om de inzet van vrijwilligers te eren reikt de burgemeester ieder jaar de Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk uit. Dit jaar vindt dit plaats zaterdag 9 december in Musis, tijdens de feestelijke avond Arnhem Bedankt. Tijdens deze avond worden alle Arnhemse vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zowel de winnaar van de groepsprijs als de individuele prijs ontvangt een geldbedrag van 500 euro. 

De genomineerden en motivatie van de jury op een rij 

Arnhemse Helden groepsprijs 2023:

De vrijwilligers van Stichting Stoelenproject Nachtopvang De Duif, die één of meerdere avonden en nachten per maand werken bij de nachtopvang waar gemiddeld achttien daklozen een warme nacht wordt geboden. Ze ‘offeren’ allemaal één of meerdere nachten per maand op. De jury vindt dat deze vrijwilligers één van de meest voorbeeldwaardige vormen van vrijwilligerswerk uitvoeren. Het project bestaat al 25 jaar en het is hoog tijd om veel waardering te geven aan deze mensen.

- De vrijwilligers van project Automaatje, die als vrijwillige chauffeurs met hun eigen auto door de stad rijden om Arnhemse inwoners met een mobiliteitsbeperking ergens naartoe te brengen. Daarnaast zit er nog een team van vrijwilligers aan de telefoon om de Arnhemmers te matchen met een chauffeur en dit op alle ochtenden in de week. Het project bestaat nu vijf jaar en veel vrijwilligers zijn vanaf begin af aan betrokken. 

- De vrijwilligers van Energiebank Arnhem, die huishoudens met een laag inkomen coachen om hun energieverbruik omlaag te krijgen. Het lukt de Energiebank om vrijwilligers aan zich te verbinden die met veel enthousiasme en vasthoudendheid het verschil maken voor huishoudens. Hun betrokkenheid bij de mensen (waar ze thuis over de vloer komen) is zeer groot en te prijzen. 

- De jonge vrijwilligers en leden van de Arnhem Band, die samen een balans vinden tussen gezelligheid en muzikale prestaties. De Arnhem Band beoefent een hobby die niet alleen muzikaal uitdaagt maar ook een vereniging is waar vriendschappen voor het leven ontstaan. Veel jongeren doen zelf via de Arnhem Band ook vrijwilligerswerk door het organiseren van diverse activiteiten in de stad. Ze maken ook kennis met bestuurswerk en daarmee met het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Dat maakt hen volgens de leden van de jury uniek en dit is een goede reden om hen dit jaar extra in het zonnetje te zetten. 

Arnhemse Helden individuele prijs 2023:

Marjolein van den Broek, die al ongeveer twintig jaar actief is voor het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG). De jury benoemt haar doorzettingsvermogen en noemt haar een voorbeeld voor veel Arnhemse vrijwilligers. Zo heeft ze zich ingezet om stemlocaties bij de verkiezingen voor iedereen bereikbaar te laten zijn. Hiermee haalde ze de publiciteit, waaronder het NOS Journaal. Ze brengt haar kennis ook graag over op kinderen door als vrijwilliger scholenvoorlichting te geven. 

- Toufic Al Arab, die zich heel breed inzet voor Arnhem en andere gemeenten in de regio. Toufic is niet alleen vrijwilliger bij het Kinderwijkteam maar hij helpt ook organisaties zoals de HAN, het COA, MVT, de vrijwilligerscentrale en individuele vluchtelingen. Hij begeleidde kinderen tijdens zwerfvalacties en deed mee aan de landelijke opschoondag en World Clean Up Day en hielp bij tegelwipacties. De jury vindt Toufic een voorbeeld van iemand die niet alleen iets voor anderen doet maar ook werkt aan zichzelf en de kennis van Nederland. 

- Miriam Veenendaal, die al meer dan tien jaar vrijwilliger voor Ziekenhuis Rijnstate is. Zij is erg enthousiast, gepassioneerd, behulpzaam en communicatief. Ze werkt onder andere voor de Poli Dermatologie. Miriam is een goed voorbeeld voor de vele vrijwilligers die voor Rijnstate werken. Dit vrijwilligerswerk is van groot belang omdat patiënten en bezoekers van het ziekenhuis ook op hen vertrouwen. Miriam heeft ook vrijwilligerswerk gedaan voor het Filmhuis, wijkvereniging Vredenburg en gewerkt voor de vrijwillige thuiszorg. 

www.arnhemsestadsprijs.nl/arnhemse-stadsprijs/

Petra van Stijn en Ine van Burgsteden van Stichting Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk met de genomineerde vrijwilligers van Automaatje.
Genomineerde Toufic Al Arab ontvangt bloemen en taart uit handen van Chris van der Burg (Stichting Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk) en Mark Lauriks (wethouder Vrijwilligersbeleid).