Chantal Schipperheyn.
Chantal Schipperheyn. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Toon Hermans Huis: hand op de schouder voor mensen met kanker

Algemeen

ARNHEM - De een komt er voor ontspannende activiteiten, de ander voor een goed gesprek. Maar wie je ook spreekt, mensen met kanker voelen zich gehoord en gezien in het Toon Hermans Huis in Arnhem. Vrijwilligers zijn dankbaar dat ze van betekenis zijn voor mensen die een zware periode doormaken.

Door Vincent Bos

Dat is ook de reden waarom Chantal Schipperheyn (52) als coördinator in het Toon Hermans Huis aan de Stadhouderstraat 60 werkt. 

“Iedereen wordt in zijn of haar leven geconfronteerd met mensen bij wie kanker is vastgesteld. Het leek me mooi om hier actief te zijn. We zijn een toegankelijk huis. We zijn er niet voor medische vragen maar willen de mensen ontzorgen”, zegt ze.

Scala aan activiteiten

De bezoekers kunnen deelnemen aan een scala van activiteiten. Van de wandelclub tot fotografie, koken voor mannen, jonge vrouwenpraatgroep, yoga, reiki, schilderen en tekenen en zo meer. Een ander heeft meer behoefte aan een gesprek.

“Mensen van alle leeftijden komen in het Toon Hermans Huis. Zo is er een jonge vrouwenpraatgroep en een vrouwenpraatgroep van 45 jaar en ouder. Maar we ontmoeten ook mensen van 75 jaar. Gemiddeld ontvangen we tien gasten per dag. Daarnaast is er een vrije inloop. Mensen uit de buurt lopen soms spontaan even naar binnen”, weet Schipperheyn.

Het zijn vooral vrouwen die naar het Toon Hermans Huis komen. “Vrouwen delen wat gemakkelijker hun gevoelens. Praten over wat ze ervaren. Mannen gaan ervan uit dat ze het zelf kunnen oplossen. Maar bij koken voor mannen zie je dat de groep langzaam wat groter wordt. Dan begin je met twee mannen en dat worden er drie, vier, zes.”

Het Toon Hermans Huis heeft onder meer nauwe contacten met de afdeling oncologie van ziekenhuis Rijnstate. Er zijn vrijwilligers die op beide locaties werken. “Die vertellen aan patiënten in het ziekenhuis wat het Toon Hermans Huis is en wat we hier doen.”

“Vrijwilligers gaan altijd met een goed gevoel naar huis. Omdat ze ervaren dat ze van betekenis kunnen en mogen zijn voor mensen met kanker. Dat doe je door een luisterend oor te bieden, een hand op de schouder. We oordelen niet. Gasten komen in een knusse omgeving terecht. Het gaat erom dat de mensen zich gehoord voelen”, zegt Schipperheyn.

‘Het gaat erom dat de mensen zich 
gehoord voelen’

Het Toon Hermans Huis heeft twee bijzondere activiteiten op stapel staan. 

Op woensdag 29 november is er van 19.00 tot 21.00 uur een informatiebijeenkomst over werken met en na kanker. Een advocaat Arbeidsrecht en Re-integratie consulent geven antwoord op vragen. 

Op 16 december is er in Schaarsbergen van 14.00 tot 20.00 uur een kerstmarkt. De opbrengst is voor het Toon Hermans huis. 

Meer informatie

Wie meer wil weten over het Toon Hermans Huis: stuur een mail naar info@thharnhem.nl of bel 026-2133196 of neem een kijkje op de website www.thharnhem.nl