Vlnr. Aïchalynn, moeder Elfide en spelbegeleider Sanne.
Vlnr. Aïchalynn, moeder Elfide en spelbegeleider Sanne. Foto:

Spel aan Huis al tientallen jaren actief in Arnhem

Algemeen

ARNHEM - Speciaal voor kinderen tussen 1,5 en 6 jaar die weinig of niet spelen is er al 35 jaar Spel aan Huis. Getrainde HBO-studenten komen wekelijks langs en spelen met spelmateriaal dat precies bij het kind past. Coördinatoren van Rijnstad begeleiden de stagiairs die spelbegeleiders worden genoemd. 

“Spelen is zo belangrijk voor kleine kinderen, ze krijgen meer zelfvertrouwen, kunnen zich beter concentreren en ze leren veel meer woordjes”, aldus Sanne van Rijnstad. “Na een paar weken maken we samen met de ouders een plan.” 

Stappen vooruit

Alleenstaande moeder Elfide uit Presikhaaf heeft een dochter van 3 jaar. “Mijn dochter heeft heel lang niet gepraat en ze werd heel snel boos. Gelukkig kwam ik in contact met Spel aan Huis. Elke week kwam spelbegeleider Merit met een grote tas met spelletjes bij Aïchalynn. Zij vond het geweldig.” 

“Merit ging met mijn dochter samen bouwen, tekenen, boekjes lezen. Ik merkte dat mijn dochtertje flinke stappen vooruit maakte. Ze herkende steeds meer woordjes.”

Omgaan met emoties

“Merit was er ook voor mij”, vertelt Elfide.” Mijn belangrijkste vraag aan haar was hoe ik Aïchalynn beter kon leren om met emoties om te gaan. Merit heeft me zo goed geholpen. Ze had drie kaartjes gemaakt met: boos, blij, verdrietig. Omdat Aïchalynn toen nog niet kon praten, kon ze wel aan de hand van de plaatjes vertellen over haar emoties. Ik heb echt goed geleerd om op een andere manier met mijn dochter om te gaan.”

Hulp aan ouders zonder ‘vingertje wijzen’

“Als je moeder wordt, betekent dat niet dat je zomaar alles weet over het opvoeden van je kind. Je krijgt er geen les in”, aldus Elfide. “Bovendien wordt er heel snel met de vinger gewezen als je een hulpvraag hebt. Merit werkt zonder te oordelen. Ze was ook altijd heel voorzichtig met het geven van advies. Ik zou Spel aan Huis zeker bij iedereen aanbevelen. Je kind leert zoveel! En bovendien is er ook veel steun voor de moeder.”

Aan deelname aan Spel aan Huis zijn geen kosten verbonden. 

Kijk op website www.rijnstad.nl/spel-aan-huis of stuur een mail naar spelaanhuis@rijnstad.nl