Frits Spits.
Frits Spits. Foto:

Prominente Arnhemmers in Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Algemeen

ARNHEM - Schrijf je Oekraïnse of Oekraïense president? En moet in een samengesteld woord als stikstofdepositie of toeslagenaffaire nu wel of geen koppelteken? Op zaterdagochtend 25 november, live vanuit Rozet in het centrum van Arnhem, presenteren NPO Radio 1 en KRO-NCRV’s De taalstaat voor de zesde keer Het Groot Dictee der Nederlandse Taal met als gastheer Frits Spits. 

Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, leest het dictee voor dat traditiegetrouw geschreven is door Wim Daniëls. Van de in totaal 20 prominente deelnemers hebben negen personen een connectie met Arnhem.

Onder deze prominente Arnhemmers zijn auteur Marion Bloem (geboren in Arnhem), VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen (opgegroeid in Arnhem), de stadsdichter van Arnhem Jesse Laport, CDA-Statenlid Peter Drenth en actrice Nazmiye Oral (woonachtig in Arnhem). Andere prominente deelnemers aan deze zesde editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal zijn kinderboekenschrijver Tosca Menten, KRO-NCRV presentator Bert Kranenbarg en oud-Kamerlid Kathleen Ferrier.

De taalstaat-presentator Frits Spits over dit jaarlijkse taalevenement: “Het Groot Dictee der Nederlandse taal is leuk én nuttig om mee te spelen, ook als je thuis luistert. En spelling is ook belangrijk. Het zijn toch een soort verkeersregels. Als je je er niet aan houdt wordt het een chaos op papier. Bovendien heeft goed spellen een extra groot voordeel: als je goed spelt, vergroot het ook de kans dat je goed begrepen wordt.”

Naast de uitzending live vanuit Rozet in Arnhem op NPO Radio 1 doen in bibliotheken in het hele land luisteraars van De taalstaat mee. Bij maar liefst 35 bibliotheken in het hele land, van Vlieland tot Oudenbosch, buigen taalliefhebbers zich op deze zaterdagochtend over Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

De vorige editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd gewonnen door De taalstaat-luisteraar Patrick van Aarle (47 jaar) uit Eindhoven met slechts één fout. Bij de prominenten kwamen Volkskrant-columnist Karin Sitalsing en VVD-Kamerlid Judith Tielen met allebei twee fouten als beste uit de bus. De jury van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal bestaat uit Vibeke Roeper (directeur Genootschap Onze Taal) en Ton den Boon (hoofdredacteur de Dikke Van Dale).

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt georganiseerd door NPO Radio 1 in samenwerking met KRO-NCRV’s De taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.

De taalstaat, zaterdag 25 november om 11.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1