Boek over misstanden in voormalig jongenshuis ‘Welkom’ in Arnhem

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Schrijver Jan J.B. Kuipers gaat in het onlangs verschenen ‘Welkom in Welkom. Heropvoeding met geweld’ op zoek naar misstanden en misbruik in de Nederlandse jeugdzorg van de afgelopen halve eeuw. Dit aan de hand van een berucht voorbeeld: het gesloten jongenshuis ‘Welkom’ in Arnhem. Waarom verdwenen de meeste gegevens over dit tehuis, dat volgens het eigen personeel ‘erger was dan de ergste gevangenis’?

Aanleiding: in 2020 kwam er van overheidswege een beperkte financiële compensatie voor mensen die slachtoffer waren van geweld of seksueel misbruik in de jeugdzorg. Jan J.B. Kuipers is een van hen. In 1971 werd hij plots afgevoerd naar ‘Welkom’, dat juist in die periode in opspraak was. ‘Erger dan de ergste gevangenis,’ oordeelde het eigen personeel. Kamervragen volgden. De auteur gaat op zoek naar de historie van ‘Welkom’ en de gesloten jeugdzorg. Hij stuit op het fenomeen van verdwenen en weggemoffelde informatie, en van overheden en instellingen die naar elkaar verwijzen of niet reageren op pogingen tot contact. Tijdens zijn deels persoonlijke zoektocht richt hij ook een donker monumentje op voor een vrouwelijke kinderrechter in het Zeeuwse Middelburg.

Jan J.B. Kuipers (1953) publiceerde meer dan 80 boeken en talloze ‘losse’ bijdragen. Zijn werk als ‘multigenre-auteur’ omvat zowel fictie als non-fictie, poëzie en kinder- en jeugdboeken. Hij won prijzen, werkte mee aan onderwijsmethoden en was in 2005/2006 stadsdichter van Middelburg.