Uitreiking van de Labels en Keurmerken.
Uitreiking van de Labels en Keurmerken. Foto: Lorraine Riva

Certificering voor vecht- en budosportverenigingen

Algemeen

ARNHEM - Er zijn onlangs nieuwe certificeringen uitgereikt aan vijf Arnhemse vecht- en budosportorganisaties. Deze clubs werden in het zonnetje gezet in sportcentrum Valkenhuizen tijdens de Week van Respect. 

Door Petra de Kramer - 
Sportbedrijf Arnhem

In Arnhem vormen dertien vechtsport- en budoclubs dit jaar samen een programma waarin gewerkt wordt aan kwaliteit, zichtbaarheid en maatschappelijke impact. De deelnemende clubs krijgen ondersteuning van Sportbedrijf Arnhem, gemeente en het NIVM. Doel is niet alleen om de Arnhemse vecht- en budosport verder te professionaliseren en positief op de kaart te zetten, maar ook om vanuit de vecht- en budosport het verschil te kunnen maken op actuele thema’s in de stad. 

Vijf Arnhemse clubs zijn in het zonnetje gezet omdat zij aan de criteria voldoen van het label Veilig en Verantwoord Vechtsporten en het Keurmerk Vechtsportautoriteit. Robert Jan Janssen (directeur Sportbedrijf Arnhem) reikte drie labels Veilig en Verantwoord Vechtsporten van het NIVM en twee Keurmerken Vechtsportautoriteit uit. Muscular, Shaolin Kempo Club Lohan en Gouken Dojo behaalden het label. Riverside Sport en Kickboxing Arnhem behaalden het keurmerk. Sportaanbieders die het label of een keurmerk hebben behaald, laten zien dat ze voldoen aan de normen voor kwaliteit, veiligheid en verantwoordelijkheid zoals die omschreven zijn binnen het label en het keurmerk. Het laatste keurmerk is alleen voor Kick-, Thaiboks- en MMA clubs in Nederland.

De vijf clubs maken deel uit van de vecht- en budosport community Arnhem die steeds meer vorm krijgt in de stad. Deelnemers aan dit collectief zijn sportaanbieders die gecertificeerd zijn of op weg zijn naar een certificering. Het is een samenwerkingsverband die de veelzijdigheid van de vecht- en budosport wil laten zien en tegelijkertijd staat voor professionaliteit en kwaliteit in de sport. 

Vanuit de deelnemers wordt ook gewekt om de maatschappelijke en pedagogische kracht van de vecht- en budosport in te zetten voor projecten die voor de gemeente Arnhem belangrijk zijn. Vechtsporttak overstijgende scholingen, waarin het pedagogisch handelen van de trainers centraal staan, maken daarom ook onderdeel uit van het Arnhemse programma.

De aangesloten clubs gaan samen toewerken naar een Vecht- en Budosportdag op 24 februari 2024. Meer info over vechtsport- en budoprogramma via: denise.simonse@sportbedrijfarnhem.nl