Hulpburgemeester Olaf van Baars:
Hulpburgemeester Olaf van Baars: "Jongeren, erken je kracht; laat je stem gelden." Foto:

Hulpburgemeester: ‘Laat je stem gelden’

Algemeen

ARNHEM - Hulpburgemeesters, proefstemmen, instructiefilmpjes, abseilen van de Eusebiuskerk door burgemeester Marcouch: de gemeente Arnhem doet er alles aan om Arnhemmers te bewegen woensdag 22 november naar de stembus te gaan voor de Tweede Kamer verkiezing. Deze week een gesprek met hulpburgemeester Olaf van Baars. 

Het lijkt wel of in Arnhem iedereen Olaf van Baars kent; de sporter, sporttrainer en jongerenwerker die hulpburgemeester is voor Geitenkamp. Daar kennen ze hem van het zwembad. De voetballers kennen Olaf van de groene velden. 

De docenten zien hem graag op de scholen als sportleraar en anders wel de leerlingen met hun ouders, tegenwoordig bijvoorbeeld op de weekendschool Arnhem Leuk Om te Leren (LOL).

Bijdragen 

Wat Olaf drijft, is het beste in mensen naar boven halen. Hij vindt weinig dingen mooier dan mensen om zich heen die zichzelf aan het verbeteren zijn. “Ik geniet van mensen die fit worden en ook mentaal in vorm komen; ze worden zelfverzekerd, krachtig en optimistisch. Dat geeft mij voldoening, zeker als mensen hun ontwikkeling niet voor zichzelf houden, maar bijdragen aan de samenleving.”

En daar hoort stemmen bij, vindt de sporter en trainer die sinds de zomer voor GOAT-jongerenwerk te vinden is bij De Sperwer in Geitenkamp. “Je stem wordt pas gehoord als je die gebruikt”, schrijft Olaf op zijn socials: “Erken je kracht als jongere, laat je stem gelden, doe mee aan de democratie.’ 

‘Hoe beter jij in je vel zit, des te meer mensen jij kan helpen’

Waar kom jij in Arnhem het liefst? “Ik kom het liefste in Meijnerswijk. Daar zit sportschool Underground gym waar ik sportlessen geef. Wij hebben hier zo’n mooie view over onze stad vanaf de rustige natuurkant. Prachtplek!” En nu trekt het prachtig gelegen Geitenkamp. Wedden dat hij hier binnenkort niet meer weg te slaan is?

Waarom vind jij stemmen zo belangrijk? “Dat wij met ons allen de kans krijgen om te stemmen, dat alleen al. Het is voor ons vanzelfsprekend, wij zijn er mee opgegroeid, zoals met het licht uit de lantaarnpalen. Toch wil ik er graag de vinger op leggen. Want als wij naar de wereld kijken, dan zien wij dat stemrecht hebben uniek is, er zijn maar weinig landen die het recht regelen om te stemmen. Daar moeten wij zo vaak mogelijk en zo goed mogelijk gebruik van maken.”

Wat zou jij willen meegeven aan de Arnhemmers? “Beste Arnhemmers, zorg goed voor jezelf. Eet goed, slaap goed, beweeg goed. Hoe beter jij in je vel zit, des te meer mensen jij kan helpen.”