De jonge kickboksers met in hun midden demissionair minister Hugo de Jonge, burgemeester Ahmend Marcouch en hulpburgemeester Omar Ahbouk.
De jonge kickboksers met in hun midden demissionair minister Hugo de Jonge, burgemeester Ahmend Marcouch en hulpburgemeester Omar Ahbouk. Foto: Adelaar fotografie

Demissionair minister Hugo de Jonge: ‘Niet gestemde stemmen zijn als niet gebruikte auto’s’

Algemeen

ARNHEM - Demissionair minister Hugo de Jonge hing tijdens zijn bezoek aan Arnhem-Oost aan de lippen van de kickboksers van Omar Ahbouk. Hij kwam zijn licht opsteken in Malburgen, als minister Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is hij verantwoordelijk voor de Tweede Kamer verkiezingen op woensdag 22 november. 

“Kickboksend je beste zelf worden, ook buiten de boksring en ook voor anderen”, licht eigenaar Omar Ahbouk zijn werk toe. “Stemmen is een recht”, legt hij uit. Net als Alicia Duiker (jongerenwerker bij AM Support) is de eigenaar van Omars Gym hulpburgemeester voor Malburgen: “Wij zijn aan onszelf verplicht om gebruik te maken van ons stemrecht.”  Dat vinden zijn trainers en stagiairs ook. 

Hugo de Jonge: “Het is als een auto die niet gebruikt wordt: de auto staat dan zinloos aan de kant te roesten. Zonder het gebruik is de auto geen auto meer. Zo gaat dat ook met niet-gestemde stemmen: de vrijheid om te kiezen wie de leiding krijgt, wordt een lege zinloze vrijheid – dat is geen vrijheid.”

Nadat op 22 november de stemmen zijn geteld, willen de trainers wel weten waar die gebleven is, ergens op de route naar een nieuwe coalitie. Hoogste tijd voor een mooi stevig programma burgerschapskunde, zie je de minister denken. 

Marcouch knikt; leren hoe dat werkt met onderhandelen, geven en nemen, compromissen vinden en partners zoeken. De commissie-Marcouch zei het deze maand al tegen de ministers over de weerbare democratie: “Zo gruwelijk bedreigd is die niet, het gaat om de geloofwaardigheid van de politiek. Stop scholen en andere overheidsinstituten leeg te trekken, geef ze juist budgetten en personeel, zodat zij van mens tot mens hun publieke diensten gaan verlenen, in plaats van mensen van kastje naar de muur te sturen, weggedoken achter callcentra en contactformulieren.”

Afbeelding
Vlnr. demissionair minister Huge de Jonge, burgemeester Ahmed Marcouch en de hulpburgemeesters Omar Ahbouk en Alicia Duiker.
Afbeelding