
Kunstwerk ‘Stille Strijd’ wil taboe doorbreken op zelfdoding onder jongeren
AlgemeenARNHEM - Vanaf 13 november is het kunstproject Stille Strijd van het Power of Art House te zien op het Velperplein in Arnhem. Een groot kleurrijk standbeeld van een in elkaar gedoken jongere staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het beeld is van verre zichtbaar door zijn grote afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang en zijn felle gele kleur.
Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder 30 jaar. Het Power of Art House wil met dit kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen.
Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen. Het gaat met name om jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Het Power of Art House vraagt met het kunstproject Stille Strijd aandacht voor deze verontrustende cijfers. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht”, aldus kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House.
Kunstwerk Stille Strijd in Arnhem
Het kunstwerk Stille Strijd staat van 13 november tot en met 4 december op het Velperplein in Arnhem en is meteen de opmars naar een campagne van de gemeente Arnhem voor zelfmoordpreventie. Die start op 27 november en is gericht op jongeren en hun directe omgeving.
Wethouder publieke gezondheid Maurits van de Geijn vindt deze aandacht een goede zaak: “Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder 30 jaar. Eén op de drie jongeren die overlijden, komt om het leven door zelfdoding. En het zijn twee keer zoveel jongens als meisjes. Daar móeten we iets aan doen. Sinds corona hebben steeds meer jongeren het moeilijk. Ik hoop van harte dat dit kunstwerk aanleiding is om met jongeren in gesprek te gaan en dat het taboe op zelfdoding stukje bij beetje wordt afgebroken.”
Gesprekken met jongeren
Stolz ging in gesprek met een tiental jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen deden. Zij deelden hun verhaal over hun depressies en hoe ze daar nu mee omgaan. “Veel van deze jongeren gaven aan dat ze het moeilijk vonden om met hun omgeving - met name vrienden, klasgenoten en/of docenten - te praten over hun depressieve gevoelens. Terwijl erover praten juist zo belangrijk is. Vaak heeft de omgeving helemaal niet in de gaten dat het mentaal niet goed gaat met een iemand.”
Een aantal van deze verhalen is te lezen op de website www.stillestrijd.com.
Lichtjestocht
Zaterdag 18 november is het Internationale Dag voor nabestaanden van suïcide. Daarom organiseert D3rde Verdieping, Centrum voor Levensvragen en Suïcidepreventie in Arnhem, aan de vooravond van deze dag op vrijdag 17 november ’s avonds een ‘lichtjestocht’, bedoeld voor nabestaanden van mensen die suïcide hebben gepleegd, voor de naasten van mensen die suïcidaal zijn en verder voor iedereen die zich betrokken voelt bij dit thema.
Start vrijdag 17 november om 19.30 uur bij de ingang van Rozet en vandaar loopt het gezelschap met lichtjes naar het beeld ‘Stille strijd’ op het Velperplein, om zo symbolisch wat licht te brengen in het duister. Daar zal spoken word-artiest en zangeres Tessa Meerman een kort optreden verzorgen.
Voor lichtjes wordt gezorgd, maar je mag natuurlijk ook je eigen lichtje meenemen. Na afloop is er, voor wie wil, koffie en thee en gelegenheid voor gesprek bij D3rde Verdieping in Rozet (lokaal 3.09). Aanmelden kan en mag: d3rdeverdieping.nl/cursussen-en-workshops/lichtjestocht-naar-beeld-stille-strijd/
Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
