Kennismaking met witbaardgnoes.
Kennismaking met witbaardgnoes. Foto:Mira Meijer / Koninklijke Burgers' Zoo

Eerste kennismaking Oost-Afrikaanse spiesbokken met andere diersoorten

Algemeen

ARNHEM - Sinds maandagochtend 11 september kunnen bezoekers vier Oost-Afrikaanse spiesbokken bewonderen op de savannevlakte van Burgers’ Safari. Deze prachtig getekende antilopensoort is slechts in weinig Europese dierenparken te bewonderen. Twee van de vier dieren maakten voor het eerst kennis met de andere dierlijke bewoners. 

Eerder liepen reeds twee van deze dieren – ook wel beisa oryxen genoemd - op de vlakte, maar al een aantal weken verbleven deze antilopen tijdelijk achter de schermen. Dat had een goede reden. Tot vreugde van de dierverzorgers is er namelijk een jong geboren en vlak voor die geboorte kwam een vrouwtje uit een ander dierenpark naar Arnhem afgereisd.

Achter de schermen konden zowel het nieuwe vrouwtje als het pasgeboren jong in alle rust wennen aan hun leefomgeving. Maandag 11 september mochten de dieren voor het eerst kennismaken met de andere dierlijke bewoners van de savannevlakte: neushoorns, giraffen en andere antilopensoorten zoals witbaardgnoes en ellips waterbokken.

Met de zebra’s maken de twee nieuwkomers pas op een later moment kennis. De Grantzebra’s hebben de neiging om alles wat nieuw is aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen. Om die reden verblijven de zebra’s tijdelijk in de separatie-rennen grenzend aan de savannevlakte. Zodra de Oost-Afrikaanse spiesbokken vertrouwd zijn met de vlakte, keren ook de zebra’s daar weer terug. Hoewel met name het nieuwe vrouwtje het spannend vond, is de eerste kennismaking goed verlopen. De jonge spiesbok was vooral erg nieuwsgierig naar alle andere bewoners.

Afbeelding
Kennismaking met breedlipneushoorns.
Moeder met jong