Jeremy Stoutjesdijk in het Arnhemse station.
Jeremy Stoutjesdijk in het Arnhemse station. Foto: : Ellen Koelewijn Fotografie

Gemeente Arnhem zoekt vrijwilligers voor bemensing stembureaus

Algemeen

ARNHEM - Elke verkiezing is hij in de gemeente Arnhem op een ander stembureau actief. Zo leert Jeremy Stoutjesdijk de stad en zijn inwoners kennen. Hij noemt dat ‘prachtige ervaringen’ en heeft zich voorgenomen zich wéér aan te melden voor het bemensen van een van de stembureaus.

Door Vincent Bos

Nederland maakt op woensdag 22 november de gang naar de stembus. Dit keer staat de verkiezing voor de Tweede Kamer op de rol. De gemeente Arnhem zoekt nog mensen die een rol willen vervullen op de stembureaus. Stoutjesdijk (28) is al een vertrouwd gezicht bij die stembureaus. Dit wordt zijn vierde deelname. “Ik werkte in de horeca toen corona kwam. Het werk viel weg, maar ik wilde wel wat blijven doen. Sowieso wilde ik wat betekenen voor de gemeente Arnhem. Daarop heb ik me aangemeld voor het stembureau. Je krijgt de gelegenheid mensen te ontmoeten en dat sociale aspect spreekt me aan.”

Daarmee doelt hij op hulp die hij stemgerechtigden biedt. Niet iedereen weet hoe de procedure op een stembureau precies verloopt en dan is Stoutjesdijk erbij om vragen te beantwoorden en de kiezers wegwijs te maken.

“Ik ben op verschillende stembureaus ingezet. Die afwisseling vind ik prettig. Een voorkeur voor een wijk had ik niet. Je komt zo in verschillende wijken van de stad. Er komen van allerlei onderwerpen op je af. Het komt voor dat we mensen moeten aangeven dat ze niet met zijn tweeën in het stemhokje mogen staan. Je ontmoet allerlei verschillende mensen, van jong tot oud en met uiteenlopende achtergronden. Elke keer ben ik in een ander deel van de stad in een stembureau actief. Zo leer ik Arnhem kennen”, zegt hij. Hij woonde vanaf 2017 tot vorig jaar in de stad. Inmiddels is hij verhuisd naar Duiven.

“Ik vind het mooi om mensen te helpen die nieuw zijn met het Nederlandse stemproces.” Hij herinnert zich die keer dat het stembureau in een school was gevestigd. “Toen hebben we de leerlingen uitgelegd hoe de procedure op een stembureau in z’n werk gaat. Dat maakt ons werk elk jaar anders”, zegt Stoutjesdijk die in Arnhem overigens niet politiek actief is. 

Hij helpt ook bij het tellen van de stemmen. Daardoor kan het nachtwerk worden. Dat deert hem allerminst. De laatste keer was hij voorzitter van een stembureau. “Het mooie is dat als je een stembureau binnenstapt niemand kent, maar dat je aan het eind van de avond vriendschappelijk met elkaar omgaat.”

Meet informatie over de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november is te vinden op de site www.arnhemstemt.nl

De gemeente Arnhem zoekt nog personen die stembureaulid willen worden. Wie interesse heeft, kan zich aanmelden via verkiezingen@arnhem.nl. Stuur een mail met uw naam, adres, geboortedatum en uw bankrekeningnummer.