Wethouder bestaanszekerheid en leefbare wijken Mark Lauriks en Directeur-Bestuurder bij SWOA Sylvia Swart ontvangen de deelnemer aan de 10.000ste rit onder luid applaus van vrijwillige chauffeurs.
Wethouder bestaanszekerheid en leefbare wijken Mark Lauriks en Directeur-Bestuurder bij SWOA Sylvia Swart ontvangen de deelnemer aan de 10.000ste rit onder luid applaus van vrijwillige chauffeurs. Foto: Gerrit Davelaar

AutoMaatje viert 5-jarig bestaan en 10.000ste rit in Arnhem

Algemeen

ARNHEM - Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) vierde woensdag 13 september samen met haar vrijwilligers het 5-jarig bestaan van ANWB AutoMaatje én het rijden van de 10.000ste rit. “In vijf jaar tijd vervoerden we maar liefst 1000 minder mobiele buurtgenoten. Uiteraard een grote dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten en maken.”

AutoMaatje is een landelijk initiatief van de ANWB, in Arnhem uitgevoerd door SWOA. Hierbij vervoeren vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten. Door AutoMaatje kunnen mensen langer mobiel en actief blijven én leren ze mensen uit de buurt kennen. 

AutoMaatje reed de eerste rit in september 2018. Nu, 5 jaar later, heeft AutoMaatje maar liefst 1000 tevreden klanten en 10.000 ritten gereden. Uitgevoerd door op dit moment 70 vrijwilligers. En dit aantal blijft maar groeien! Mevrouw Baksteen, deelnemer AutoMaatje: “Het is gewoon heel betrouwbaar. Veilig, prettig en bovendien zijn het ontzettend vriendelijke mensen.”

Feestmomentje

Om even stil te staan bij het succes en de geweldige inzet van vrijwilligers, was er afgelopen woensdag een feestje. Onder het genot van een hapje, drankje en muziek ontmoetten vrijwilligers elkaar. Mark Lauriks, wethouder bestaanszekerheid en leefbare wijken, Joske van Lith, projectmanager AutoMaatje bij de ANWB en Sylvia Swart, directeur-bestuurder van SWOA, hielden een praatje om hun waardering te uiten. 

Mark Lauriks: “Even de fiets, het ov of de auto pakken, voor veel mensen is dat reuze vanzelfsprekend. Maar voor mensen die wat ouder zijn, slecht ter been of met een gezondheid die ze beperkt, gaat dat niet vanzelf. Dat kan een enorme hap van je vrijheid wegnemen. Gelukkig zijn de AutoMaatjes er in onze stad. Gewoon zonder poespas van deur tot deur met een goed gesprek. Wat een geweldig voorbeeld van hoe onze Arnhemse gemeenschap er voor elkaar kan zijn.”

Ook chauffeurs zijn te spreken over AutoMaatje. Peter Paardekoper rijdt inmiddels drie jaar als vrijwillige chauffeur. Hij vertelt: “Als chauffeur van het AutoMaatje zie ik het als mijn taak om minder mobiele inwoners op een zo plezierig mogelijke manier te vervoeren van A naar B. Met aandacht voor de inwoner sta ik open voor het gesprek.’’

Meedoen als deelnemer of vrijwilliger worden? Neem contact op met SWOA via tel. 026 - 3272266 of mail naar automaatje@swoa.nl. Voor meer informatie over AutoMaatje kijk je op www.swoa.nl/automaatje