Erminia houdt niet van stilzitten.
Erminia houdt niet van stilzitten. Foto: Petra de Kramer

Senioren blijven in beweging met DoorLopen(d) Fit

Algemeen

ARNHEM - Erminia, een vrolijke en enthousiaste dame van bijna 75, houdt niet van stilzitten. Behalve in de tuin werken, fietsen met haar partner Piet, dansen en kletsen, wandelt ze ook zeer regelmatig. Begonnen in haar oude wijk Elderveld loopt ze nu al zo’n 13-14 jaar mee met DoorLopen(d) Fit. Waarom is wandelen belangrijk voor haar?

Door Petra de Kramer - Sportbedrijf Arnhem

“Het is zo gezellig”, zegt ze meerdere keren tijdens het gesprek. “Ik kan daar helemaal mezelf zijn, er zijn geen verplichtingen. En je ontmoet allerlei mensen. Dat vind ik fijn.”

“In de krant las ik over de wandelingen van DoorLopen(d) Fit. Ik wandelde al heel graag en dit leek me leuk om aan mee te doen. De wandelingen in de omgeving van Arnhem zijn zo’n 7 of 14 kilometer. Elke keer lopen we een andere route en je kunt kiezen tussen de lange en korte wandeling. Ik loop meestal de lange. Je ziet veel van de mooie omgeving en omdat je in een groep loopt, voelt het heel prettig. Het is ook heel goed georganiseerd.”

Alle wandelingen worden altijd ‘voorgelopen’. Commissieleden en vrijwilligers controleren dan de wandelingen: klopt de route nog, zijn er bijvoorbeeld geen opbrekingen of afsluitingen op de route, is de beschrijving duidelijk. Ze passen de route aan als het nodig is. Of als het door heel slecht weer niet door gaat, zijn ze toch bij het startpunt om mensen op te vangen die de afmelding gemist hebben. “We vertrekken altijd als groep. Bij de start geef je aan of je de lange of de korte route wilt lopen. Daarna loopt iedereen in zijn eigen tempo de route. Tussendoor is er vaak een koffie- of theepauze bij een horecapunt, wat ook heel gezellig is. Als er toevallig geen horeca op de route is, neemt iemand van de commissie koffie met iets lekkers mee.”

De commissieleden lopen verdeeld over alle deelnemers mee met de korte en lange route. Zo blijft er niemand achter en is er altijd iemand in de buurt als er hulp nodig is.

“Je ziet dat veel mensen regelmatig met de wandelingen meegaan, maar je ontmoet ook vaak nieuwe mensen. Dat vind ik zo leuk hieraan. Er is een grote saamhorigheid onderling, je praat met iedereen. Als we dan bij het einde van de wandeling zijn, denk ik vaak ‘huh, zijn we er nu al?’”, zegt ze.

“Soms heb ik geen zin om met iemand te praten en dan geniet ik van de omgeving tijdens het lopen. Dat kan gewoon. Of ik bel Piet met beeld; zo kan hij ook een beetje meegenieten van wat ik zie.”

Er moet veel gebeuren dat ik niet mee ga. Ik zeg wel eens, ik heb twee families: m’n echte familie en m’n wandelfamilie.”

Ga je een keer mee?

Met DoorLopen(d) Fit kun je het hele jaar door op pad. Tussen februari en half december zijn er 26 wandelingen, op donderdag en op zondag. Je bent niet verplicht alle wandelingen te doen. Je betaalt namelijk per keer 1,50 euro. Of je koopt een kaart voor het voor- of najaar. Dat is 10 euro voor 13 wandelingen. Tijdens de zomer en winterstop wordt iedere donderdag een gratis extra wandeling van 10 km gelopen.

Wil je ook een keer mee? Meer informatie en wandelingen op www.sportinarnhem.nl/senioren.