De Blauwe Bever vaart bij de John Frostbrug waar de gids het verhaal vertelt over de strijd om deze brug in september 1944.
De Blauwe Bever vaart bij de John Frostbrug waar de gids het verhaal vertelt over de strijd om deze brug in september 1944. Foto: Stichting Rijnoevervaarten

Airborne Herdenkingsvaarten met de Blauwe Bever

Algemeen

ARNHEM - Belangstellenden kunnen begin september aan boord van de Blauwe Bever voor Airborne Herdenkingsvaarten. 

Zo is er vrijdag 15 september een vaart met als thema ‘A Bridge too far’. De tocht begint bij het eeuwenoude kerkje aan de Benedendorpseweg in Oosterbeek. Deze kerk speelde een belangrijke rol in de gevechten van Market Garden. Vanaf het kerkje wandelt men naar de aanlegplaats om in te schepen voor een boottocht naar Arnhem. 

Onderweg is er van alles te vertellen over de luchtlandingen en de strijd. Eenmaal aangemeerd aan de kade in Arnhem wordt een bezoek gebracht aan museum ‘Airborne at the bridge’. Daarna wordt nog rondgekeken op de kade en stilgestaan bij de John Frostbrug en het monumentje aldaar. Daarna vaart het gezelschap terug naar het Drielse veer. 

Start bij de Oude Kerk in Oosterbeek om 13.30 uur. Vertrek met de Blauwe Bever vanaf het Drielse Veer in Oosterbeek om 14.00 uur. Terug bij de opstapplaat om 17.00 uur. Stevig schoeisel wordt aangeraden! Informatie en reserveren via www.deblauwebever.nl

Slag om Arnhem

Zaterdag 16 en zondag 17 september vaart de Blauwe Bever vanaf het Airborne Museum aan de Rijnkade in Arnhem over de Neder-Rijn richting Driel om zo de Slag om Arnhem te herbeleven vanaf het water. Om 14.00 uur vertrekt De Blauwe Bever en vaart tot aan de sluis bij Driel.

Onderweg vertelt de gids over de gebeurtenissen in die fatale week in september 1944, zoals de vernieling van de spoorbrug, de herovering van de Rijnbrug, de landing en de oversteek van de Britse en Poolse militairen. De rivier en het aansluitende landschap bieden een uniek perspectief als verbinding tussen de gemeenten, waar zich dit heeft afgespeeld en de markante locaties daar.

Bij de sluis in Driel wordt kort verteld over de werking van de sluis, waarna het schip terug vaart richting Arnhem, onder de John Frostbrug door om daarna om 16.00 uur af te meren op de vertreklocatie. Informatie en reserveren via de website www.deblauwebever.nl

De Blauwe Bever in volle vaart tijdens een Airborne-vaart met de Pegasusvlag in top.