Flore Werre en Jan Dorsman.
Flore Werre en Jan Dorsman. Foto: SGA

Reünie van 115-jarige leerlingenvereniging Stedelijk Gymnasium

Algemeen

ARNHEM - Het Stedelijk Gymnasium Arnhem is op één na het oudste zelfstandige gymnasium van Nederland. Met een eigen leerlingenvereniging: de Arnhemse Gymnasiasten Bond. Beter bekend als: AGB. Dit jaar viert de vereniging het 115-jarig bestaan. “We hopen veel oud-leerlingen en -medewerkers te zien op de reünie”, zeggen Flore Werre en Jan Dorsman.

De AGB is een fenomeen binnen het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Bijna elke (oud-)leerling heeft ooit wel meegedaan aan een activiteit. “Het belangrijkste doel van de AGB is dat de leerlingen elkaar buiten het klaslokaal beter leren kennen en een band met elkaar krijgen”, vertelt Flore Werre die zelf leerling was van de school. Tegenwoordig is ze er docent klassieke talen. 

Jan Dorsman was 39 jaar docent Aardrijkskunde op het Arnhemse Gymnasium. Hij herinnert zich nog goed dat leerlingen na de lessen op school bleven om actief te zijn in allerlei sub-verenigingen van de AGB. “De fotoclub van de AGB was in die tijd ook heel populair”, zegt hij. Werre: “Toen ik zelf leerling was, ging ik graag naar de toneelvoorstellingen van Menander. Er waren zelfs voorstellingen in de grote zaal van de Stadsschouwburg.” 

In 2023 bestaat toneelvereniging Menander nog steeds. De schoolkrant Iris Tacheia ook. Daarnaast staat de AGB bekend om de schoolfeesten en verkiezingsweek. “De verkiezingsweek voor het nieuwe AGB-bestuur is spraakmakend”, zegt Werre. “Eén schoolweek per jaar voeren twee partijen verkiezingscampagne. Compleet met verkiezingsplannen en debatten in de pauzes. Maar ook met een hoop lol. Veel leerlingen vinden dat de leukste week van het jaar.”

Familiaire karakter

Dat de AGB nog steeds bestaat, zegt wel iets. “Het past bij het familiaire en kleinschalige karakter van de school”, vindt het tweetal. “Op het Stedelijk Gymnasium Arnhem kent iedereen elkaar. En als je eenmaal van school af bent, blijft er vaak een band.” 

Een mooi voorbeeld vindt Dorsman de reünie die hij eens in de vijf jaar met zijn examenklas uit 1986 heeft. “Na het examen spraken we af om elkaar over tien jaar weer te treffen. Dat gebeurde, de hele klas was er. Tot op de dag van vandaag houden we dat vol.” 

Over de band met de school zegt Werre: “Veel leerlingen houden na hun schooltijd contact met docenten.” Lachend voegt ze eraan toe: “Sommige leerlingen komen uiteindelijk terug als docent. Ik ben echt niet de enige oud-leerling die nu als docent op de school werkt!” 

Aanmelden voor reünie

Om het 115-jarig bestaan van de AGB te vieren, zijn er eind september verschillende activiteiten voor de leerlingen. Op zaterdag 23 september vormt de reünie het sluitstuk van de festiviteiten. 

Werre en Dorsman nodigen oud-leerlingen en oud-medewerkers uit voor de reünie. “We hebben helaas niet van iedereen actuele contactgegevens”, zegt het tweetal dat daarom de oproep doet om via de website van de school (www.gymnasiumarnhem.nl) aan te melden voor de reünie. Het reünieprogramma begint om 13.00 uur. 

Kijk voor meer informatie: www.gymnasiumarnhem.nl/leerlingen/lustrum/lustrum-programma