Peter Kerris blauw pak daarnaast Willem Jacobs in blauw t- shirt en lichte broek.
Peter Kerris blauw pak daarnaast Willem Jacobs in blauw t- shirt en lichte broek. Foto: Ellen Koelewijn

In Malburgen zie je hoe vergroening gestalte krijgt

Algemeen

ARNHEM – Een saai gebied met veel beton was het. Groen en opgefrist is het nu. Winkelcentrum Drieslag in Malburgen is zo’n voorbeeld van vergroening in de wijk. Malburgen is daarvoor twee jaar geleden beloond met de eerste prijs van de Challenge Groene Icoonprojecten van de provincie Gelderland.

Door Vincent Bos

Om die reden is Malburgen gekozen als decor voor de prijsuitreiking van het Groene Iconenproject 2023. Het is de laatste klus van gedeputeerde Peter Kerris. Hij zwaait af. Hij maakt bekend dat de vlindertuin in Tiel dit keer de winnaar is.

Na de prijsuitreiking krijgt hij een rondleiding door de wijk en kan hij met eigen ogen zien hoe voortvarend de bewoners de vergroening van de buurt gestalte hebben gegeven. Drie grote gebieden in Malburgen zijn aangepakt. Alle initiatieven bij elkaar hebben geleid tot een groene route door de wijk.

“We wilden al die initiatieven aan elkaar koppelen en de bewoners stimuleren om samen te werken”, zegt Willem Jakobs. Hij is een van de kartrekkers en heeft ontwerpen gemaakt voor de op te knappen gebieden.

Hij noemt de omgeving van restaurant Mesopotamië als voorbeeld. “De eigenaar wilde een terras aanleggen maar het terrein was ontzettend versteend. We hebben de tegels eruit gehaald, die op elkaar gestapeld en een tuin aangelegd. Ook bij de supermarkten is meer groen gekomen. We wilden Malburgen een nieuwe uitstraling gegeven en dat is gelukt.”

“Neem het gebied bij het tankstation. Daar lag een erg brede stoep. We hebben veel stenen verwijderd. De stoep is nog altijd 2,60 meter breed. Nu loop je langs een groene zone. Er is ruimte voor wilde bloemen. Sommigen vinden het er te woest uitzien. Maar we zijn geen voorstander van overal aangeharkte perken met louter geraniums. We willen inheemse soorten een kans geven en hebben oog voor biodiversiteit”, zegt Willem Jakobs.

Bij het project is samengewerkt met de gemeente Arnhem. Wat hem deugd doet is de verbinding die tussen bewoners tot stand is gekomen. “Het is leuk werk om met die vergroening bezig te zijn. De saamhorigheid tussen de inwoners is de basis. Het is mooi geworden. Er waren momenten dat ik dacht: ‘Wauw, wat gaaf’. Soms kregen we applaus van mensen die passeerden. Daar krijg je energie van.”

Het Groene Iconenproject is opgezet om de omgeving groener te maken, verklaart de woordvoerder van de provincie Gelderland. “We wilden mensen uitdagen om met initiatieven te komen en te kijken waar en hoe in hun woonomgeving meer groen aangelegd kan worden. De provincie heeft gesubsidieerd. Voor 2021 en 2023 was er drie miljoen beschikbaar.”

Of er een vervolg komt is de vraag, Dat hangt af van de fracties die na de verkiezingen in het voorjaar nu het provinciale parlement vormen.