VDZ is de eerste vereniging in Arnhem die de Topprestatiebadge Voeding in ontvangst neemt.
VDZ is de eerste vereniging in Arnhem die de Topprestatiebadge Voeding in ontvangst neemt. Foto: Patrick Bluijssen

VDZ ontvangt als eerste Arnhemse sportclub Topprestatiebadge Voeding

Algemeen

ARNHEM - Voetbalvereniging VDZ heeft tijdens het Henk Evers-toernooi de Topprestatiebadge Voeding 1 in ontvangst mogen nemen. Zij zijn daarmee de eerste sportclub in Arnhem. 

Door Petra de Kramer 
Sportbedrijf Arnhem

Deze badge is een initiatief van JOGG-Team:fit en wordt uitgereikt aan buurtlocaties zoals clubhuis, wijkcentrum, kinderboerderij of speeltuin die stappen hebben gezet binnen de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Tijdens de officiële uitreiking nam Stan Minderaa de Topprestatiebadge vol trots in ontvangst van wethouder Bob Roelofs.

Stan Minderaa, verenigingsmanager bij VDZ, is de initiatiefnemer. “Het is een mooie erkenning voor wat we hier doen. Als maatschappelijke club vinden we dat sporten bijdraagt aan gezond leven, maar dat stopt niet bij voetballen alleen. Gezondheid gaat óók over een rookvrije omgeving, minder alcohol en betere keuzes in eten en drinken. Fruit kon je altijd al bij ons kopen, maar nu bieden we dat gratis aan, net als het water bij ons watertappunt. Eigenlijk zijn we gewoon gestart, er was niet vooraf een uitgebreid plan. Ik had al eerder contact gehad met JOGG en zij wezen mij op deze badges en hoe we die konden verdienen. Ons bestuur stond er gelijk achter.”

“Vorig jaar hebben we een stimuleringsbudget aangevraagd bij NOC*NSF. Van dat budget hebben we een koelvitrine gekocht voor op de bar. Hierin liggen de gezonde etenswaren uitgestald zoals broodjes, wraps, smoothies en yoghurt. Bij toernooien merkten we al dat gezonde broodjes goed liepen. De voetbaldames tussen 18 en 25 jaar hebben ons wel gestimuleerd. Zij wilden graag gezondere producten in de kantine. En vanaf daar zijn we er meer mee bezig gegaan.”

“Bij de gezonde kantine gaat het erom hoe je kinderen en volwassenen kunt verleiden tot de betere keuze. We zetten bijvoorbeeld de gezondere producten prominent in het zicht of bovenaan op de kaart”, vertelt Stan. “En we hebben de snoepautomaat weggehaald. Een soberder assortiment, waarbij friet en bitterballen nog steeds mogen - de kantine is er tenslotte voor de gezelligheid - alleen staan ze nu ergens onderaan de kaart”, aldus Stan Minderaa. 

“Onze vrijwilligers waren eerst wat terughoudend over het nieuwe assortiment. Of het niet veel meer tijd zou kosten? Dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Een gezond broodje maken kost net zoveel tijd als een frietje bakken; misschien zelfs minder tijd. En het is ook niet duurder. We merken dat mensen de minder gezonde producten niet echt missen. Toen we de Fristi van de kaart afhaalden, was er wel wat gemopper. Maar na een paar weken hoorden we er niks meer over. Het lost zich ook vanzelf op als je goede alternatieven aanbiedt.”

“De badge geeft aan dat we gezonde voeding serieus nemen. We willen dan ook andere clubs stimuleren hiermee aan de slag te gaan. Op een eenvoudige manier werken aan een gezonde sportomgeving voor je clubleden.”

Team:fit is de kosteloze werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sport- en buurtomgeving, onder andere door het voedingsaanbod gezonder te maken. Daarnaast is er aandacht voor een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik binnen de sportomgeving.

Wil je als vereniging of buurthuis zelf aan de slag of heb je vragen over gezonde leefomgeving? Neem contact op met Maike Cremers, lokale coördinator Team:Fit en stuur een mail naar maike.cremers@sportbedrijfarnhem.nl.