De Amsterdamse Westerstraat in het Nederlands Openluchtmuseum.
De Amsterdamse Westerstraat in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto:

Bordeel in het Nederlands Openluchtmuseum

Algemeen

ARNHEM - In de Arnhemse Koerier van 4 juni stond een brief/opinie van Ronald Wilfred Jansen waarom er nog geen bordeel is in Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. “Wat een toeval, wij zijn momenteel bezig met een eerste verkenning”, laat woordvoerder Udo Feitsma weten.

Vier tweedejaars studenten cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie uit Amsterdam ondersteunen momenteel conservator Werken bij het Nederlands Openluchtmuseum Hans Piena in een verkennend onderzoek naar groepen met en rondom klussers, mensen die jouw nieuwe badkamer maken, de schutting schilderen of een andere klus komen doen én sekswerkers, uiteenlopend van sekse, achtergrond en baan. 

“De studenten verdiepen zich in deze beroepsgroepen, brengen hun omgeving in kaart, gaan contacten leggen waardoor persoonlijke verhalen en ervaringen gedocumenteerd worden. Nadat deze contacten gelegd zijn, worden de verhalen en objecten opgenomen in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum en wellicht volgt er wel een tentoonstelling mét bordeel, of misschien wel een permanente bordeelpresentatie in onze Amsterdamse Westerstraat” (zie foto).

“Rondom sekswerkers heerst al sinds mensheugenis een maatschappelijk taboe, aan klusjesmannen wordt zelden echt aandacht geschonken. In musea zie je beide beroepsgroepen, op een enkeling na, niet snel terug. Bovendien is er ook erg weinig hierover in de collectie van de grote musea van Nederland, des te belangrijker dat de verhalen van deze mensen worden doorgegeven aan de toekomstige generaties, zodat zij niet vergeten worden.”

“Als het museum voor de cultuur van het alledaagse leven in Nederland, ziet het Nederlands Openluchtmuseum het als zijn taak om op dit terrein de collectie aan te vullen met recentere objecten en hedendaagse verhalen. Dat wil het museum samen met de beroepsgroepen doen, om ook op dit terrein meer volledig te zijn.”