De Arnhemse Wendy de Groot.
De Arnhemse Wendy de Groot. Foto: Eelkje Colmjon

Arnhemse genomineerd voor Taalheld Publieksprijs 2023

Algemeen

ARNHEM - Nog tot en met zondag 11 juni bepaalt het Nederlandse publiek wie Taalheld 2023 wordt in de categorie Publieksprijs. Er zijn 11 genomineerden: mensen die op latere leeftijd beter leerden lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers en smartphones. Onder hen Wendy de Groot uit Arnhem. Stemmen kan via de website www.taalheld.nl.

De genomineerden voor de Publieksprijs volgden de afgelopen jaren een cursus basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden). 

Wendy: “Als klein meisje had ik een taalachterstand. Als we op school gingen lezen of schrijven, werd ik in een hoekje van de klas gezet. Daar moest ik wachten tot de rest klaar was en pas daarna mocht ik er weer bij. Ben toen naar een andere school gegaan.”

“Toen ik wat ouder was, merkte ik dat mijn Nederlands achteruitging. Ik maakte steeds meer fouten in mailtjes of appjes. En ik begreep brieven niet meer. Ik besloot toen op les te gaan en dat vond ik super leuk. Ik hou van school!”

“Ik heb nu zelfs mijn rijbewijs gehaald. Dat heeft jaren geduurd. Het lukte niet om mijn theorie te halen. Maar het is gelukt! Daar ben ik zo trots op. Het geeft me ook zoveel zelfvertrouwen. Ik ben nu niet meer afhankelijk van anderen.”

“Als Taalambassadeur help ik mensen die in dezelfde situatie zitten als ik vroeger. Dat geeft zo’n warm gevoel. Ik word er blij van. Ik zeg tegen ze dat ze zich niet hoeven te schamen. En dat ze hulp moeten vragen. Want er zijn genoeg mensen die hetzelfde hebben. En het kost misschien wat tijd maar je kunt heel veel bereiken!”

Op woensdag 21 juni maakt Prinses Laurentien, oprichter van Stichting Lezen en Schrijven, bekend wie de Taalhelden 2023 zijn. Eén van de stemmers maakt kans op twee kaarten voor de uitreiking.

Anita Witzier, ambassadeur Stichting Lezen en Schrijven: “Alle genomineerden hebben mij hun persoonlijke verhaal verteld. Dat zijn vaak heftige verhalen, omdat ze hun hele leven met de gevolgen van laaggeletterdheid zijn geconfronteerd. Dat was soms best emotioneel. Maar het zijn ook verhalen van moed en doorzettingsvermogen.”

“Zij hebben de stoute schoenen aangetrokken en gingen op taalles. Door die stap te zetten, staan ze nu sterker in het leven. Ze kunnen meer en ze durven meer dan vroeger. Ik ben er dan ook heel trots op dat ik met Stichting Lezen en Schrijven deze mensen mag laten stralen. Dat verdienen ze.”