De Arnhemse choreograaf Ruben Chi.
De Arnhemse choreograaf Ruben Chi. Foto: Jinko Adams

Arnhemse hiphopchoreograaf Ruben Chi maakt voorstelling met klassieke Phion

Algemeen

ARNHEM - Qi, de nieuwste voorstelling van Ruben Chi in samenwerking met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, gaat vrijdag 7 juli in première in Stadstheater Arnhem. 

In Qi brengen vier dansers en vier musici van het Voirin Quartett van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel een meditatieve performance: tussen oost en west, tussen het bekende en het onbekende. Waar aan de ene kant de hiphop- en hedendaagse dansers flowen vanuit ‘Wu Wei’ zonder beat, gaan aan de andere kant de klassieke musici zonder bladmuziek mee in de beweging. 

Chi ziet het als een nieuwe entiteit die voorbij de dualiteit gaat. “Volgens het principe van Qi - wat adem of levensenergie betekent - ontstaat er een levendig spel dat stroomt, botst en voortdurend in beweging is. Het gaat over de harmonie van tegenstellingen, geïnspireerd door de natuurlijke wereld. Door een zoektocht naar balans, flow, connectie en constante verandering, laten de performers in Qi uiteindelijk een geheel nieuwe energie ontstaan, waarin de tegenstellingen een onafscheidelijke eenheid vormen.”

Bruggen slaan 

De Arnhemse choreograaf Ruben Chi vindt zijn herkomst in de hiphopcultuur. Vanuit hiphop en zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar focust Chi in zijn werk op bruggen slaan: tussen genres, culturen en disciplines. Zo beweegt hij op natuurlijke wijze tussen de wereld van hiphop battles en het theater, tussen het internationale commerciële circuit en de lokale community. 

Als artistiek leider bij SoulCypher - tevens coproducent van de voorstelling Qi - en de Hiphophub bouwt hij aan een duurzame hiphop community in Arnhem.

Voorstellingen bij Theater a/d Rijn

In 2019 begon Chi als vaste maker bij Theater a/d Rijn. Hier maakte hij in 2020 zijn eerste voorstelling Moving Sounds,. Deze voorstelling is later doorvertaald naar een korte film en in 2021 ging zijn tweede voorstelling Solitude in première. Vanuit de hiphopfilosofie each one teach one werkte hij in 2022 aan het project CONVEYdANCE waarin hij zeven jonge hiphop dansmakers coachte om hun eigen stukken te maken. 

Chi’s nieuwste voorstelling Qi is een persoonlijke performance waarin de twee werelden van zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar naar voren komen. Samen met vier hiphop- en hedendaagse dansers en een strijkkwartet van Phion, is dit de laatste voorstelling die hij maakt onder de vleugels van Theater a/d Rijn.

Praktische informatie

Qi is een productie van Theater a/d Rijn en SoulCypher en gaat op vrijdag 7 juli in première in Stadstheater Arnhem. Op donderdag 6 juli is de try-out en de voorstelling is ook nog te zien op zaterdag 8 juli. Na de zomer volgt een tour. Meer informatie over de voorstelling, tickets en speellijst: www.theateraanderijn.nl/ruben-chi

Promotiefoto.