Jozua met zijn naam in 'ballonnentaal'.
Jozua met zijn naam in 'ballonnentaal'. Foto: RTL 4

Arnhemse ballonkunstenaar doet mee aan ‘Blow Up’

Algemeen

ARNHEM - “Yes, ik mag het eindelijk vertellen! Ik doe mee aan ‘Blow Up’”, laat Arnhemmer Jozua Zweers (39) weten. “Na een strenge selectieprocedure mag ik meedoen aan het tweede seizoen van ‘Blow Up!’” 

Door Marcel Witlox

In de familieshow ‘Blow Up’ gaan zeven Nederlandse ballonartiesten de strijd met elkaar aan voor de titel ‘Beste balloonist van Nederland’. De kandidaten zetten in deze afvalrace elke week alles op alles om het meest originele kunstwerk te realiseren. Vanaf 27 mei elke zaterdag te zien om 20.00 uur op RTL 4. “In dit programma maken we ballonnenkunst wat mensen nog niet hebben gezien!”, aldus Jozua.

“Over ballonnen kan ik uren praten. Het is niet alleen mijn passie maar ook mijn werk.” Jozua is namelijk samen met zijn vrouw eigenaar van Verdernogiets Producties in Arnhem. “Als anders dan normaal niet gek genoeg is dan bent u aan bij ons aan het goede adres.” 

“Waarom ik me heb opgegeven voor ‘Blow Up’? Voor de uitdagingen en omdat je daar een ballonsaloon met 400.000 ballonnen tot je beschikking hebt. Als je dan een sculptuur gaat maken kan je ‘gewoon’ alles pakken en aan de slag. En om de mensen te laten zien wat allemaal mogelijk is met ballonnen.”

Werken met ballonnen is zijn lust en leven. “Je fantasie is de grens want je kan werkelijk álles maken met ballonnen. Van kleine creaties tot ballonnenkostuums en complete jurken. Echt alles is mogelijk.”

“Bij mij is werken met ballonnen met de paplepel ingegoten. Mijn vader en moeder waren al artiesten. Als voorbereiding op ‘Blow Up’ vertrouw ik vooral op mezelf en mijn fantasie. Wat ik zie of bedenk kunnen mijn handen maken!”

“Mijn mooiste creatie? Die moet ik nog altijd maken. Wat je de eerste keer hebt gemaakt kan de tweede keer mooier en slimmer zijn. Het is altijd weer een uitdaging om iets te maken wat je nog nooit eerder hebt gemaakt, of in een andere combinatie of met gebruik van andere technieken.” 

Hoe ver gaat Jozua komen? Kijk elke zaterdag naar RTL 4.

Alle deelnemers