Het huidige ATK Brass.
Het huidige ATK Brass. Foto: Danielle de Wit

Het Arnhems Trompetterkorps viert 50-jarig bestaan

Algemeen

ARNHEM - Het Arnhems Trompetterkorps viert donderdag 1 juni haar 50-jarig bestaan. Het korps is opgericht in 1973, door vijf oud muzikanten. Het ATK (zoals het later genoemd werd) marcheerde op Koninginnedag 1974 door de deuren van de Eusebiuskerk het kerkplein op om zich te presenteren. 

Al snel groeide het korps uit tot een zeer gewaardeerd showkorps in binnen- en buitenland. Op kwalitatief niveau steeg het peil. Binnen 5 jaar promoveerde de band naar de Eredivisie sectie mars van de Nationale Bond (KNF/KNMO) en met het 10-jarig bestaan was men inmiddels ook in de sectie show een eredivisionist. 

Kampioen

In alle jaren van haar bestaan wist het korps vijf maal het Nederlands Kampioenschap te behalen. De band verzorgde optredens op vrijwel alle grote muziekshows in Nederland. En ook tussen de professionele korpsen wist men zich een plaats te verwerven. Zo was het Arnhemse gezelschap meerdere keren vertegenwoordigd in het programma van de Nationale Taptoe Breda en de militaire taptoe in Frankfurt. Het korps is op veel evenementen in het buitenland een goede bekende geworden met optredens in onder meer Duitsland, België, Frankrijk en Denemarken. 

De twee tournees in Nice en Monaco, de reizen naar Denemarken, maar ook het optreden tijdens de GP van Le Mans zijn nog regelmatig onderwerp van gesprek. Een ander hoogtepunt was het optreden bij ‘Eye Amsterdam’, voor het koningspaar tijdens de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013, bij het inschepen voor de koningsvaart. 

Uniformen

Het ATK ging geen uitdaging uit de weg. In 1980 en 1985, jubileumjaren van de Nederlandse bevrijding, ging men maandenlang op zoek naar originele Engelse Airborne uniformen. Door goede contacten met het Verenigd Koninkrijk en het Airbornemuseum slaagde het korps erin zich in originele uniformen te steken en een speciale Airborne-bevrijdingsshow te presenteren met muziek uit die jaren. 

Het korps heeft de stad Arnhem veel geboden. Zo kreeg men vele malen de Arnhemse Rijnhal vol met het organiseren van de Taptoe Arnhem. Daarnaast haalde men ook de marinierskapel en later de Jostiband naar Arnhem voor een concert. De vereniging is grote projecten nooit uit de weg gegaan. 

Doorstart

Zo’n 7 jaar geleden liep het ledental terug en werd een doorstart gemaakt als ATK Brass. In deze samenstelling verzorgt de band circa 15 optredens per jaar en krijgt men al landelijke waardering en bekendheid met optredens in onder meer Hilversum, Drunen, in theater De Flint in Amersfoort en tijdens de Arnhemse Uitnacht. En nog steeds met dezelfde kwaliteit als destijds, want meerdere kampioenen van toen spelen nog steeds in het orkest. 

Zaterdag 3 juni wordt het jubileum gevierd met de leden middels een concert en een feestavond voor leden, genodigden en de grote groep ‘vrienden van het ATK’. 

Voor meer informatie kijk op de website www.atkbrass.nl, Facebook en YouTube. Of mail naar info@atkbrass.nl.