Henk van der Ploeg in zijn atelier.
Henk van der Ploeg in zijn atelier. Foto: Henk Donkers

Atmosfeer van intimiteit en geborgenheid

Algemeen

ARNHEM - Kunstenaar Henk van der Ploeg exposeert van 21 mei tot 30 juli in wijkcentrum Bakermat in Arnhem. 

De opening is zondag 21 mei. Inloop vanaf 15.00 uur. Om 15.30 uur geeft kunstenaar Rinke Nijburg een korte inleiding. Aansluitend gaat wijkgenoot en redactielid van De Penseelstreek Henk Donkers in op zijn ontmoetingen met Van der Ploeg en vervolgens leest Van der Ploeg voor uit eigen werk. Onder het genot van een drankje (voor eigen kosten) kan de expositie worden bezichtigd en kan men kennismaken met de kunstenaar. Vrij entree

Henk van der Ploeg werd in 1949 in Arnhem geboren als zoon van de eerste trompettist van Het Gelders Orkest. Door een lichamelijke beperking kwam hij terecht op het VGLO en werd hij spoeler van glaswerk in het ENKA-lab. Via teken- en schilderlessen op de avondacademie werd hij toegelaten tot de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem (voorloper Artez). Later volgde hij een lithografiecursus. 

Behalve schilder en lithograaf was hij ook schrijver van proza en poëzie en voordrachtskunstenaar. Hij woont en werkt al 45 jaar in de Burgemeesterswijk, en is op straat een markante verschijning door zijn kleding en loopstijl. 

Directe woonomgeving

Hij heeft veel geschilderd in zijn directe woonomgeving. Zo heeft hij veel schilderijen gemaakt van het vorige NS-station en van uitzichten vanuit zijn atelier. Je kijkt uit op de Amsterdamseweg (kruising Brouwerijweg/Bakenbergseweg) en tegen achterkanten aan van huizen aan de Van Eckstraat, Van Lawick van Pabststraat en Burgemeester Weertsstraat.

Door zijn kleurkeuze en weglating van menselijke wezens weet Van der Ploeg niet alleen een atmosfeer van intimiteit en geborgenheid op te roepen maar het alledaagse ook een vervreemdende context te geven. 

De expositie is te zien van maandag t/m vrijdag tijdens de koffieochtenden van 10.00 tot 12.30 uur. Wijkcentrum Bakermat is gevestigd aan de Van Nispenstraat 139 (ingang Evertslaan).

Meer info: www.wijkcentrumbakermat.nl.

Afbeelding
Afbeelding