De groep buddy’s en begeleiders van Wereldmeiden.
De groep buddy’s en begeleiders van Wereldmeiden. Foto: Petra de Kramer

Start Wereldmeiden: ‘Samen bewegen biedt mooie kansen’

Algemeen

ARNHEM - Deze maand ging in Arnhem Wereldmeiden van start. Wereldmeiden is een maatjesproject. Hierbij leert een divers samengestelde groep meiden al sportend van elkaars leven en achtergrond. Een half jaar lang sporten deze meiden met een vluchtelingachtergrond samen met een buddy.

Door Petra de Kramer Sportbedrijf Arnhem

Een groep van zo’n 20 meiden verzamelt zich donderdagmiddag in sporthal Rietebeek voor hun eerste sportles: bootcamp! Wat onwennig volgen ze de instructies van de sportinstructeur. Omdat de meesten weinig tot geen sportervaring hebben, zijn de oefeningen laagdrempelig maar wel uitdagend: burpees, lunges, zit-sta oefeningen en joggen. Het komt allemaal aan bod.

Maura Krumeich en Charissa Lamers-van der Meulen van Sportbedrijf Arnhem begeleiden deze groep. “Het is een landelijk project dat we in Arnhem samen met de Gelderse Sport Federatie oppakken. Het koppelt buddy’s aan meiden die nog maar net in Nederland wonen en bezig zijn met hun inburgering. De buddy’s zijn meiden die dit project hebben gekozen als maatschappelijke stage vanuit hun studie, vooral de opleidingen Social Work en Onderwijsassistent.”

“Het is belangrijk dat de deelnemers in een veilige omgeving kennis maken met onze maatschappij. In deze opzet kan dat. Alles kan besproken worden en er is veel ruimte voor vragen. Aan het eind van de les kiest iedere deelneemster een buddy waarmee ze de komende weken optrekken”, vertelt Charissa.

Maura: “De meiden zijn enthousiast. De eerste acht weken proberen ze als groep allerlei sporten uit. In een eerdere bijeenkomst konden deelneemsters en buddy’s aangeven met welke sporten ze graag willen kennismaken. Elke week maken ze kennis met een andere sport.”

“Na die acht weken kiezen ze hieruit hun favoriete sport die ze dan acht weken lang bij een vereniging gaan uitproberen. Dit doen ze samen met hun buddy. Zo ontdekken de deelneemsters of het echt wat voor hen is en of ze dat willen blijven doen.”

De meeste meiden sporten voor het eerst en hebben niet allemaal lekker zittende kleding om te sporten. Grace Roetert van Jeugdfonds Sport en Cultuur heeft daarom een cadeau voor ze: “We vinden het belangrijk dat iedereen toegang moet hebben tot sporten. Sportkleding hoort daarbij. De deelneemsters krijgen daarom allemaal een cadeaubon die ze bij de Decathlon kunnen inwisselen voor sportkleding. Hun buddy kan dan met ze mee om ze te helpen kiezen. Als ze na dit traject een sport kiezen, kunnen ze daarbij een beroep blijven doen op het Jeugdfonds.”

Charissa: “Samen sporten en bewegen met andere meiden biedt mooie kansen. Door te bewegen worden ze energieker en daardoor krijgen ze meer motivatie om ook aan andere activiteiten deel te nemen. Ze doen nieuwe contacten op en wie weet ontstaan er vriendschappen. Maar het allerbelangrijkste is dat ze plezier hebben.” 

In deze eerste sportles was dát in ieder geval gelukt: De lachspieren zijn die middag het meest getraind.