Ruim 3000 Arnhemse leerlingen zetten zich afgelopen week tijdens de Afvalestafette in voor een schone stad door, met grijpers en zak, zwerfafval te lijf te gaan.
Ruim 3000 Arnhemse leerlingen zetten zich afgelopen week tijdens de Afvalestafette in voor een schone stad door, met grijpers en zak, zwerfafval te lijf te gaan. Foto: Susanne Reuling

Ruim 3000 Arnhemse leerlingen in actie voor een schone stad

Algemeen

ARNHEM - Van 13 tot en met 17 maart gingen ruim 3000 Arnhemse kinderen en jongeren van basis- en middelbaaronderwijs, BSO’s en KinderWijkTeams de straat op om zwerfafval op te ruimen tijdens de Afvalestafette. 

Zwerfafval is niet alleen storend om te zien, maar het is vooral niet goed voor de natuur. Met het organiseren van het evenement willen initiatiefnemers Natuurcentrum Arnhem, KinderWijkTeam en gemeente Arnhem bijdragen aan bewustwording en betrokkenheid die nodig zijn om zwerfafval te verminderen. 

Een van de ruim 25 scholen die aan de Afvalestafette meededen was Speciaal Onderwijs Lichtenbeek. Met de yell ’Eigenlijk is het héél gewoon, samen houden wij Arnhem schoon!’ gingen zij donderdag van start. Waar ze zich het meest over verbaasden? Lisa (11): “We vonden zó veel peuken op de grond, dat was écht niet normaal...!” Een leerzaam uitje was het, vond ook juf Monique: “Door mee te doen aan de Afvalestafette kunnen ook deze kinderen op een mooie manier meegenomen worden in het verhaal over duurzaamheid.”

Bijzondere vondsten waren er genoeg. Zo deden kinderen van de Parcivalschool hun meester trots een vol blikje bier cadeau, dat ze uit de bosjes visten en plukte een van de kinderwijkteams vol afschuw een volle luier uit de berm. Leerlingen van de Heijenoordschool waren minder enthousiast, want “Juf, er ligt hier helemaal niks!” Toen de leerkracht uitlegde dat dat eigenlijk alleen maar goed nieuws was, gingen de kinderen alsnog voldaan naar huis. Mooie inzichten, die precies illustreren waar het bij de Afvalestafette om gaat: goed zorgen voor je omgeving. Want jong geleerd, is oud gedaan.

Eindstand

Uiteindelijk wisten alle deelnemers aan de Afvalestafette 12 kuub zwerfafval van de straat te halen. Arnhem is weer een stuk schoner!

www.arnhemschoner.nl

Afbeelding