Ben Hunink is klaar voor zijn 'Plandelrondje'.
Ben Hunink is klaar voor zijn 'Plandelrondje'. Foto:

Arnhemmer met veel plezier actief als ‘Plandelaar’

Algemeen

ARNHEM - Ben Hunink (bijna 68) woont met veel plezier op De Paasberg in Arnhem. Hij heeft gewerkt als jurist bij de Belastingdienst en is sinds zijn pensionering actief als ‘Plandelaar’. “Dat betekent dat ik al wandelend zwerfafval raap”, aldus Ben. 

Deze mooie benaming komt uit Zweden. Geregeld maakt Ben een ‘Plandelrondje’ door zijn eigen wijk. “Wat is er nu gemakkelijker dan - zeker als de zon schijnt - het oranje hesje en de handschoenen aan te trekken, de vuilniszak en het afvalgrijpertje uit de schuur te halen en een uurtje door de wijk te plandelen. Maar mocht ik geroepen worden om dienst te doen als oppas-opa dan laat ik dat wel áltijd voorgaan”, moet Ben bekennen.

‘Rommel stoort me’

Als trouwe bezoeker van de Waddeneilanden is hij daar begonnen met het opruimen van zwerfvuil. “Al die rommel op die prachtige stranden stoorde mij enorm. Doordat daar inmiddels een heleboel afvalbakken geplaatst zijn, stimuleerde dat mijn neiging tot opruimen. Diezelfde opruimdrang voelde ik daarna ook in mijn eigen stad Arnhem, vandaar mijn acties.” 

De Arnhemse Ben pakt het kordaat aan en stelt vast: “Kleine moeite, groot effect. Onderweg maak ik vaak een praatje en word vrolijk van een opgestoken duim of een opmerking van een jochie van een jaar of zes: ‘Goed bezig meneer!’ Ik vind het onbegrijpelijk dat er zoveel afval gewoon maar over de schouder of uit het autoraam wordt gegooid.”

Op internet vond hij informatie over de handige app HelemaalGroen waarmee hij zijn route registreert en kan zien wie waar in de stad al actief geweest is. Een grijper en een ring voor de vuilniszak kon hij gratis afhalen bij de kinderboerderij. Zijn oproep aan mede stadgenoten is dan ook: “Gewoon doen!”

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. 

Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de nu 11.930 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. 

De gemeente Arnhem telt nu 139 deelnemers bij HelemaalGroen. COOP winkels aan de Spijkerlaan, Beethovenlaan en op de Geitenkamp stellen de opbrengst van hun emballageactie dit kwartaal beschikbaar aan HelemaalGroen.

Alle beetjes helpen

“In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer in de Achterhoek gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt”, aldus HelemaalGroen. “Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.” 

Meer info: www.helemaalgroen.nl en app.helemaalgroen.nl