In de kelder van een pand aan de Spoorwegstraat in de Arnhemse wijk Spijkerkwartier is een hennepkwekerij aangetroffen. Het pand is op last van de burgemeester voor drie maanden gesloten.
In de kelder van een pand aan de Spoorwegstraat in de Arnhemse wijk Spijkerkwartier is een hennepkwekerij aangetroffen. Het pand is op last van de burgemeester voor drie maanden gesloten.

Woning in Spijkerkwartier gesloten na aanhoudende meldingen van ernstige drugsoverlast

Algemeen

ARNHEM - Burgemeester Marcouch heeft dit weekend in het Spijkerkwartier een woning gesloten wegens aanhoudende meldingen over drugsoverlast. De rijtjeswoning aan de Spoorwegstraat is voor drie maanden verzegeld, op grond van de Opiumwet. In de rijtjeswoning naast nachtopvang De Duif was dag en nacht toeloop met geschreeuw en er werd open vuur gestookt, zo hebben buurtbewoners gemeld bij de politie. In de kelder is een hennepkwekerij gevonden. 

 De komende tijd controleren politie en handhavers of de eigenaar de woning inderdaad gesloten houdt, zo kondigde de burgemeester aan. In zijn brief die hij liet bezorgen bij de eigenaar kort voor de sluiting staat te lezen: ‘Uw woning vormt een gevaar voor de veiligheid en leefbaarheid van onze stad en haar inwoners’. 

Tussentijds betreden komt de eigenaar te staan op duizenden euro’s boete of maandenlange gevangenisstraf. De zegel verbreken verzwaart de straf. Marcouch: “Bravo voor de melders. Zij helpen ons veilig zijn. Doel is immers niet de dader te vervolgen met boetes en straf, ons doel is dat de overlast stopt. Zo helpen wij allemaal mee aan onze veilige wijk. Bewoners, politie en handhavers kunnen niet zonder elkaar.”

Normaal krijgt de eigenaar bij de eerste constatering een waarschuwing, de tweede keer een sluiting voor een half jaar en bij de derde keer een sluiting voor een jaar. Ernstige overlast of gevaarzetting geldt echter als verzwarende omstandigheid en dan volgt meteen al bij de eerste constatering sluiting. Eerst voor drie maanden, de tweede keer voor een jaar en de derde keer voor twee jaar of onbepaalde tijd.

Naast meldingen van gevaarlijk overlastgevend gedrag, zijn ook handelsvoorraden drugs een verzwarende factor voor sluiting. De hennepkwekerij met bijna negentig planten zoals die aan de Spoorwegstraat 21 in de kelder werd gevonden, wordt gezien als zeventien maal de gebruiksvoorraad van vijf planten.

De Spoorwegstraat in het Spijkerkwartier hoort bij de Steenstraat en omgeving met veel aandacht voor activiteiten tegen vervuiling en verwaarlozing. Burgemeester Marcouch: “Verloedering trekt drugsdealers aan die hen de verkeerde kringen in trekken, terwijl onze kinderen en hun ouders juist buurtbewoners nodig hebben die hen optillen. Wij willen onze kinderen aanbieden dat zij ’s nachts goed kunnen slapen, zonder voortdurend opgeschrikt te worden door geschreeuw bij open vuren in panden zonder elektriciteit. En wij hebben voor onze huishoudens woonhuizen nodig, geen hennepkwekerijen.”

 Melden helpt 

De woning in de Spoorwegstraat is één van de adressen waar overlastmeldingen van omwonenden leidt tot sluiting. In 2022 gebeurde dit twintig keer. De meldingen zijn nagetrokken, de panden bezocht, de observaties verzameld en de burgemeester liet de aanzeggingsbrieven aan huis bezorgen. Melden kan bij de politie via 0900 – 8844 en bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000, zie ook www.meldmisdaadanoniem.nl.