Bestuursleden Han Haarsma, Eriek Dantuma, Diederik Cohen Tervaert, René Muller en Nanette Kübler-van Hunnik (niet op de foto Fred Klokke).
Bestuursleden Han Haarsma, Eriek Dantuma, Diederik Cohen Tervaert, René Muller en Nanette Kübler-van Hunnik (niet op de foto Fred Klokke). Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

De Bakermat een ‘levendig wijkcentrum voor jong en oud’

Algemeen

ARNHEM - De oude Diaconessenkerk in de Burgemeesterwijk in Arnhem heeft een tweede leven gekregen. En wat voor één. Het is levendige plek geworden voor jong en oud. Wijkcentrum De Bakermat is de naam van dat bruisende ontmoetingscentrum waar steeds meer activiteiten worden ontplooid. 

Door Vincent Bos 

Het gebouw was eigendom van de Protestantse Gemeente Arnhem. Die heeft er in 2020 afstand van gedaan. De gemeente Arnhem werd de nieuwe eigenaar en die verhuurt het pand aan de Van Nispenstraat aan Stichting Wijkcentrum Bakermat. 

Die was er verguld mee. Want in de wijk is grote behoefte aan een ontmoetingsplaats. Komt vooral omdat er nogal wat ouderen en alleenstaanden wonen. De ene wijkbewoner komt er voor een kop koffie, de ander voor een concert of lezing. Je kunt er terecht voor meditatie, bewegingslessen (dru-yoga, ismakogie, soople 50+), klankmeditatie, (kunst)exposities, workshops, een gezamenlijke maaltijd en nog veel meer. Ouders brengen er hun kinderen naar de opvang. De deuren staan doordeweeks iedere dag open en soms ook op zaterdag en zondag. Kortom, er is veel te beleven op deze plek.

De Bakermat afficheert zich als laagdrempelig wijkcentrum voor bewoners van de buurten Burgemeesterswijk, Sterrenberg, Gulden Bodem en Hoogkamp. Het gebouw is vooral een plek waar de wijkbewoners elkaar in een fijne sfeer kunnen ontmoeten. Het gebouw heeft twee verdiepingen voor het scala aan activiteiten. 

Een van de in het oog springende ruimten is de Rembrandtzaal. “Hier zijn lezingen over verschillende thema’s en de concerten. Van klassiek tot jazz. Er treden koren op en er wordt gespeeld op het prachtige van Vulpen-orgel”, zegt coördinator Nanette Kübler enthousiast. 

In het coronatijdperk kon van grootschalig bezoek geen sprake zijn, maar nadat vorig jaar de restricties van tafel gingen, zit de loop er bij Wijkcentrum De Bakermat goed in. Zeker bewoners vanaf veertig jaar komen er vaak. Al richt de organisatie zich nadrukkelijk op alle doelgroepen. Maar de ene leeftijdsgroep heeft nu eenmaal meer tijd voor ontmoeting dan de ander.

Wel kan uit de bezoekcijfers geconcludeerd worden dat De Bakermat in een behoefte voorziet. “Het is een levendig wijkcentrum voor jong en oud”, constateert Nanette Kübler. “Centraal staat het ontmoeten. Zo kun er van maandag tot en met vrijdag terecht voor een hapje en een drankje. Eén keer in de maand is er een vrijdagmiddagborrel. Binnenkort is er een benefietdiner voor het goede doel.” 

Het wijkcentrum draait op vrijwilligers. Er is weliswaar een beroepskracht aanwezig voor de sturende rol, maar de vrijwilligers zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt. “We hebben zo’n 120 vrijwilligers. Er zijn mensen die één keer in de maand helpen, maar ook vrijwilligers die elke week komen”, stelt ze. In het wijkcentrum vinden ook uitvaarten plaats. Van die mogelijkheid is tot dusver enkele keren gebruik gemaakt. Het pand is rolstoelvriendelijk. Er is een lift aanwezig. 

Voor activiteiten zie de website: www.wijkcentrumbakermat.nl