Ambassadeursbijeenkomst Human Capital Regio Arnhem Nijmegen.
Ambassadeursbijeenkomst Human Capital Regio Arnhem Nijmegen. Foto:

Krapte op arbeidsmarkt in regio Arnhem-Nijmegen te lijf met Human Capital Akkoord

Algemeen

ARNHEM - Provincie Gelderland, The Economic Board en de Groene Metropoolregio roepen het bedrijfsleven en kennis- en zorginstellingen in de regio Arnhem-Nijmegen op om zich te verbinden aan het Human Capital Akkoord. “Met dit akkoord werken de drie partijen samen met partners aan een arbeidsmarkt waar vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten, waardoor we de tekorten in de zorg, techniek en energiesector kunnen aanpakken”, aldus de drie partijen. 

“In de regio Arnhem-Nijmegen is in verschillende sectoren sprake van zowel een krapte op de arbeidsmarkt als een tekort aan de juiste kennis en vaardigheden voor de banen van nu en in de toekomst. Provincie Gelderland, The Economic Board en de Groene Metropoolregio werken samen om ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden te helpen met dit vraagstuk.” 

Talent beter benutten 

Gedeputeerde Peter Kerris: “Er is een groeiend tekort aan vakmensen in de zorg, techniek en energiesector. Daarom werken we hard om het gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in Arnhem-Nijmegen te verkleinen. We moeten het talent beter benutten. En er is heel veel talent in Gelderland!’ 

Ambassadeurs 

Een aantal bedrijven en instellingen zijn ambassadeur voor het Human Capital Akkoord. Zo verbinden Rabobank, NXP, ROC Nijmegen, CCV, VNO-NCW en HAN zich al aan het akkoord om samen het verschil te maken op de arbeidsmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen. 

“Het is tijd om samen in actie te komen en de handen in een te slaan. Laten we elkaar opzoeken en leren van elkaar, om zo te zorgen dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar wordt gebracht om tot een evenwichtige arbeidsmarkt te komen”, aldus John Brom, wethouder van de Gemeente Nijmegen en Ambassadeur. 

Peter Loozen (Radboudumc): “Aan de werktafel zorg en welzijn maken we de verbinding tussen de vraag van zorg en welzijn; de ambassadeurs versterken dit door verbinding in hun netwerk en zorgen daarmee voor (dragen bij aan) versnelling van de uitvoering ’Ieder talent telt’.” 

“Onze regio heeft grote ambities in de topsectoren Energy, Health en High Tech. Daarvoor hebben werkgevers voldoende aanbod van medewerkers nodig. Vakmensen, kenniswerkers, internationale medewerkers; ieder talent telt. Als we nu niets samen ondernemen zijn de tekorten over tien jaar nog veel groter”, aldus Jan van Dellen, directeur The Economic Board Regio Arnhem Nijmegen. 

Samen het verschil maken 

Met het human Capital Akkoord verbinden de partners bestaande initiatieven, netwerken en projecten en projecten in de regio en versterken ze deze waar nodig. Dat kan met kennis, ondersteuning en middelen. Wethouder Brom roept ondernemers en kennisinstellingen in de regio op om ook aan te sluiten. “Het is tijd om samen in actie te komen en de handen in een te slaan. Laten we elkaar opzoeken en leren van elkaar, om zo te zorgen dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar wordt gebracht om tot een evenwichtige arbeidsmarkt te komen.”

Werkgevers, ondernemers en kennisinstellingen die een bijdrage willen leveren aan het Human Capital Akkoord mail naar: bureau@theeconomicboard.com

Afbeelding
Afbeelding