Anne ten Ham, Marieke Polderdijk, Jelle Slof en oprichter Carien Poissonnier.
Anne ten Ham, Marieke Polderdijk, Jelle Slof en oprichter Carien Poissonnier. Foto:

Het doek valt voor ‘Kunst op de Koffie’

Algemeen

ARNHEM - Na 12 jaar komt er een einde aan ‘Kunst op de Koffie’, het Arnhemse initiatief dat mensen op diverse manieren door middel van kunst met elkaar in verbinding brengt. 

‘Kunst op de Koffie’ is het meest bekend van de gelijknamige biënnale met tentoonstellingen van professionele kunstenaars in huiskamers van het Spijkerkwartier. Voor haar bestaan is ze grotendeels afhankelijk van fondsen en subsidies van onder anderen provincie en gemeente. Aanvragen voor een nieuwe editie werden niet voldoende gehonoreerd. Het finale programma vindt komend voorjaar plaats. 

Initiatiefnemer Carien Poissonnier: “Dankzij betrokkenheid en nieuwsgierigheid van buurtbewoners en kunstenaars hebben we een inspirerende kunstmanifestatie kunnen neerzetten voor kunstenaars, bewoners en bezoekers. En dat niet één maar vijf edities lang. In 2021 werd die mijlpaal gevierd met het boek ‘Vijf edities Kunst op de Koffie’. We hebben iets nieuws toegevoegd aan de kunstwereld en daar zijn we trots op.”

“Na vijf edities en zoveel meer komt er nu een einde aan het concept in zijn huidige vorm. Samen met kunstenaars Jelle Slof, Marieke Polderdijk en Anne ten Ham wordt een laatste keer samengewerkt met de buurt en haar bewoners.” 

Slof zoekt buurtbewoners die hun spelletjeskast willen omkeren om de mooiste dozen na te schilderen. Polderdijk gaat meeluisteren en -bewegen in dagelijkse rituelen van bewoners en vertaalt deze naar een performance. Ten Ham maakt een cadeau voor de wijk: een ultiem geschenk aan de buurt die 12 jaar ‘Kunst op de Koffie’ mogelijk maakte.

www.kunstopdekoffie.nl