Volwassen geworden Ranchi baby's bekijken de route van de Ranchi.
Volwassen geworden Ranchi baby's bekijken de route van de Ranchi. Foto:

Bijeenkomst op Bronbeek met en over de Ranchi baby’s

Algemeen

ARNHEM - In de Kumpulan van Bronbeek aan de Velperweg in Arnhem heeft zondag 29 januari een bijeenkomst plaats met en over op zee geboren Ranchi baby’s. Thema: ‘De Ranchi Baby’s; een koloniale erfenis. Een gesprek over de gevolgen van een koloniale familiegeschiedenis’.

Onderweg van Indonesië naar Nederland worden op stoomschip Ranchi 37 baby’s geboren. Het is 1950: Nederland heeft net de Indonesische onafhankelijkheid erkend. KNIL-militairen en hun families moesten het land in allerijl per schip verlaten. In de podcast ‘De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis’ spoort documentairemaker Joost Wilgenhof alle Ranchi baby’s op, duikt hij in hun familiegeschiedenis en legt hij daarmee de worsteling van Nederland met het koloniale verleden bloot. 

Tijdens de bijeenkomst in Bronbeek wordt gesproken over de gevolgen van een koloniale familiegeschiedenis. Gestart wordt met een korte film over de Ranchi baby’s. Daarna gaat moderator Lara Nuberg in gesprek met maker Joost Wilgenhof. Aan de hand van fragmenten uit de podcast praten zij over thema’s die in de gesprekken met de Ranchi baby’s en hun familieleden naar voren kwamen. 

Verhalen van anderen nodigen uit tot reflectie over onszelf: wie ben ik? Welke geschiedenis maakt mij tot wie ik ben? Tijdens deze bijeenkomst worden fragmenten uit de podcast gebruikt om dat gesprek op gang te brengen. Aanwezige Ranchi baby’s en/of familieleden praten mee over hun ervaringen. Hoe gaan verschillende generaties om met dezelfde geschiedenis? Wat vertelden jouw ouders over hun verleden en hoe ging je daarmee om? Hoe geef je zelf de verhalen door of wat zou je door willen geven aan de volgende generatie? 

Het programma is van 11.00 tot 15.00 uur. Entree: 10,00 euro (inclusief lunch - nasi rames). Reserveren: https://bit.ly/3XiCL5U

Meer informatie: ranchibabys.nl

Aan boord van de Ranchi.
Stoomschip Ranchi.
Afbeelding