Theo Bosboom.
Theo Bosboom. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Fotograaf Theo Bosboom uit Arnhem wint grote Europese prijs

Algemeen

ARNHEM - Een carrière als advocaat heeft hij ingeruild voor een loopbaan als succesvol fotograaf. Die overstap pakt bijzonder goed uit. Theo Bosboom uit Arnhem maakt furore als fotograaf. Hij geeft zijn eigen boeken uit en wordt alom gewaardeerd. Recent heeft hij een prestigieuze Europese prijs gewonnen.

Door Vincent Bos

Hij mag zich European Wildlife Photographer of the year 2022 noemen, een prijs die al zo’n jaar of twintig bestaat. Hij won de eerste prijs in de categorie Mens en Natuur.

De winnende opname heeft hij gemaakt in IJsland, met afstand zijn favoriete land. Aan natuurschoon is daar geen gebrek en het land telt tal van vulkanen, die aantrekkingskracht op fotografen uitoefenen. Hij is er altijd van onder de indruk.

Theo Bosboom (53) is sinds tien jaar professioneel fotograaf. Daarvoor werkte hij jarenlang als advocaat bij Dirkzwager. Hij was toen al vaak in de natuur te vinden. Daar ligt zijn hart. “Ik was in die tijd al een fanatiek amateurfotograaf. Daar kwam steeds meer de nadruk op te liggen. Dan ga je nadenken wat je wil. Uiteindelijk heb ik de sprong in het diepe gewaagd.”

Van de loopbaanwissel heeft hij nog geen tel spijt. Gezien zijn staat van dienst als fotograaf ligt dat voor de hand. De Arnhemmer fotografeert voor National Geographic en geeft workshops. Hij werkt aan projecten die hij zelf verzint en waarvan de foto’s te zien zijn in tijdschriften en boeken. Hij geeft zijn eigen boeken uit. Over de vulkanen in IJsland bijvoorbeeld. “Daar ga ik vaak heen. IJsland is voor mij het meest fotogenieke land dat ik ken.”

“Ik fotografeer vooral natuur en landschappen. Dat is het mooiste en leukste om te doen. Daarvoor kom ik in tal van landen. In totaal heb ik wel zo’n 20.000 foto’s gemaakt in 35 landen. Maar bij uitstek dus in IJsland, een land met veel hooggebergte, ruige kusten en vulkanen die een keer per vier jaar uitbarsten. Ik heb foto’s van grote oude lavavelden en van uitgedroogde vulkaankraters. In IJsland waan je je op de maan. Je treft er bijzondere landschappen aan die je nergens anders ziet. IJsland blijft mij inspireren.”

In Arnhem is het Sonsbeekpark zijn favoriete plek, maar meestal is hij in de omgeving van de stad te vinden. Maar het liefst trekt hij naar het buitenland. “Ik ben nu bezig om in Europa kloven in het landschap te fotograferen. Dat brengt me ook weer op andere plaatsen. Het project, resulterend in een boek, moet binnen twee jaar zijn afgerond.”

“Bij de keuze voor een project tellen enkele factoren mee. Het moet gaan om interessante landschappen en het onderwerp moet niet eerder zijn opgepakt. En natuurlijk speelt ook mee dat het commercieel aantrekkelijk moet zijn.”

De boeiende naslagwerken van Theo Bosboom zijn te koop bij de grote boekhandels in Arnhem. Hij heeft een eigen ISBN-nummer. Zie ook zijn website: www.theobosboom.nl