Afbeelding
Foto:

Extra hulp voor Arnhemse ondernemers in nood

Algemeen

ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat ondernemers die door de explosief gestegen energiekosten in acute nood verkeren extra helpen. De gemeente trekt daarvoor 1 miljoen euro uit. Ondernemers in nood kunnen vanaf 1 december een beroep doen op die extra hulp. Ook kunnen ondernemers uitstel van het betalen van gemeentelijke belastingen aanvragen. Dat heeft het college van B&W vandaag besloten.

“Veel ondernemers zitten in zwaar weer”, zegt wethouder economie Nermina Kundic. “Eerst de coronacrisis, toen de stijgende prijzen en de arbeidsmarkttekorten en nu de energiecrisis. Daarom volgen we de wens van de gemeenteraad en roepen we een noodfonds in het leven. Dat is specifiek bedoeld voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, in het bijzonder Arnhemse familiebedrijven en kleine zelfstandigen, die zonder steun niet overleven. Met dit noodfonds proberen we te voorkomen dat ze omvallen, dat mensen vervolgens hun onderneming of hun baan verliezen en dan niet meer kunnen rondkomen.”

Maatwerk

Arnhemse ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf waarvan de energielasten zijn verdubbeld of tenminste 5 procent van de omzet zijn, kunnen aanspraak maken op dit noodfonds. Met het noodfonds wordt maatwerk geleverd. “Voorwaarde is wel dat de onderneming in basis levensvatbaar is maar zonder steun niet zal overleven. Ook moeten ondernemers die een beroep op het fonds doen bereid zijn het komend jaar aan de slag te gaan met het verduurzamen van de onderneming”, legt Kundic uit. “Zodat de onderneming ook veel meer toekomstbestendig wordt en in de toekomst beter bestand is tegen hoge energieprijzen.”

Uitstel van betaling van belastingen

Naast het noodfonds schiet Arnhem ondernemers te hulp door opnieuw uitstel van het betalen van gemeentelijke belastingen mogelijk te maken. Ondernemers die huurder zijn van een bedrijfspand kunnen uitstel aanvragen voor het betalen van onroerendezaakbelasting en rioolheffing. Het gaat dan om de in 2022 reeds opgelegde en (deels) nog openstaande aanslagen, de in 2022 nog op te leggen aanslagen en de in januari, februari en maart 2023 nog op te leggen aanslagen. Zij kunnen dan uitstel krijgen van betaling tot 1 september 2023, met vervolgens een betalingsregeling. 

Kundic: “Ook hiermee geven we ondernemers wat extra verlichting in deze moeilijke tijden.” De mogelijkheid voor uitstel geldt ook voor maatschappelijke organisaties met een KvK-nummer, mits zij huurder zijn van een bedrijfspand.

‘Deur dicht, licht uit’

Volgende week starten Platform Binnenstad Arnhem en de gemeente de campagne ‘deur dicht, licht uit’. De opzet is even simpel als doeltreffend. Bij veel horecaondernemers en winkeliers in de binnenstad lekt energie weg via open (winkel)deuren en verlichting die ook na sluitingstijd brandt. 

“Uit onderzoek blijkt dat je tot wel 40 procent energie kunt besparen door de deur dicht te houden en consequent de lichten uit te doen na sluitingstijd”, aldus Kundic. “Ondernemers ontvangen voor deze campagne via hun ondernemersvereniging of op aanvraag deurbordjes om hun klanten te laten weten dat de deur weliswaar dicht is, maar de zaak gewoon open. Daarnaast worden er meer ‘green deals ’gesloten met bedrijventerreinen en gebedshuizen. In zo’n green deal maken gemeente en ondernemers en bedrijven afspraken over het versneld realiseren van ambities op gebied van duurzaamheid.”

Arnhem zet de knop om

Vorige week startte de gemeente al samen met VNO-NCW Midden de campagne ‘Arnhem zet de knop om’. Met deze campagne installeren de gemeente Arnhem, de Arnhemse ondernemersverenigingen, Rijn IJssel en de HAN de komende tijd 500 energiemanagementsystemen van het Arnhemse bedrijf EARN-E bij Arnhemse bedrijven en maatschappelijke organisaties. Zo kunnen zij meteen energie en dus kosten besparen.

Meer weten over het noodfonds voor ondernemers: www.arnhem.nl/noodfonds.

Meer weten over uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen voor ondernemers en maatschappelijke organisaties: www.arnhem.nl/uitstel.