Afbeelding
Foto:

Dierentehuis kan door met nieuwbouw: gemeente Arnhem staat garant

Algemeen

ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat akkoord met de garantstelling voor een lening voor het Dierentehuis Arnhem en omstreken (gevestigd in Velp). Met die garantstelling kan het Dierentehuis verdere stappen nemen om een lening aan te vragen voor de benodigde nieuwbouw van het Dierentehuis. 

Wethouder Marco van der Wel (dierenwelzijn): “Het Dierentehuis is belangrijk voor Arnhem en onze buurgemeenten. Zij voeren voor de deelnemende gemeenten een belangrijke wettelijke taak uit. We begrepen al langere tijd dat nieuwbouw nodig was om kwetsbare dieren een goede opvang te bieden. Het heeft even geduurd, maar ik ben blij dat we als gemeente nu garant kunnen staan voor een lening waarmee het Dierentehuis vooruit kan.”

De huidige huisvesting van het Dierentehuis verkeert in een slechte staat. Zo zijn er scheuren in de muren en verschillende lekkages. Ook voldoet de isolatie van het pand niet aan huidige maatstaven. De garantstelling die de gemeente Arnhem geeft is een voorwaarde voor het Dierentehuis om een lening van 4,4 miljoen euro aan te kunnen vragen voor nieuwbouw. Het Dierentehuis zal zelf de opdracht geven tot het bouwen van een nieuwe huisvesting voor de dieren. 

Van der Wel: “De gemeente vindt het belangrijk dat kwetsbare dieren een plek krijgen. We zijn dan ook heel blij met al het goede werk van het Dierentehuis. We staan ook niet zomaar voor elke lening garant. Er ligt een goed plan voor nieuwbouw waarmee het Dierentehuis weer jaren vooruit zou moeten kunnen. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan dierenwelzijn, dat vinden wij als Arnhem heel belangrijk. Dat gun ik de dieren en alle Arnhemse dierenliefhebbers.” 

Jan Hendrik Klein Molekamp (Dierentehuis Arnhem): “Wij zijn blij met de garantstelling, en gaan nu aan de slag bij de banken en de aannemers. Wij hopen begin 2023 de opdracht tot bouw te kunnen verstrekken. Ook zijn wij blij met de goede samenwerking met de gemeente in de afgelopen periode. Dit geeft hoop voor de toekomst.”

Opvang voor dieren uit Arnhemse omgeving

In het Dierentehuis Arnhem en omstreken worden dieren opgevangen die niet meer door hun eigenaar worden verzorgd. De belangrijkste taak is het herenigen van zwerfdieren met hun rechtmatige eigenaren. Ook worden dieren opgevangen die op een of andere manier niet meer door hun originele eigenaar kunnen worden verzorgd. Voor deze dieren zoekt het Dierentehuis nieuwe, geschikte eigenaren. 

Er wordt opvang geboden aan honden, katten, konijnen, cavia’s en andere huisdieren. Deze dieren komen niet alleen uit Arnhem maar ook uit de buurtgemeenten Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar.