Auteur Willem Looijs. Rechtsonder de boekcover.
Auteur Willem Looijs. Rechtsonder de boekcover.

Vooroorlogs Arnhem decor nieuwe streekroman

Algemeen

ARNHEM - Willem Looijs (1940) was vier jaar oud toen hij in september 1944 tijdens de Slag om Arnhem met zijn moeder schuilde voor granaatinslagen onder een ziekenhuisbed in een zaaltje van het Elisabeths Gasthuis. Met ‘Jan Alders - Een Arnhemse streekroman’ maakt Looijs op 82-jarige leeftijd zijn debuut als romanschrijver. 

Het manuscript lag al meer dan 40 jaar op zolder en werd ontdekt door zijn dochter. In de roman schetst de auteur tegen de achtergrond van het (voor)oorlogse Arnhem een beeld van boerenzoon Jan Alders die in roerige tijden een transportbedrijf opbouwt. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Droom najagen

Van Jan Alders wordt verwacht dat hij de boerderij van zijn vader overneemt. Een eenvoudig boerenleven van hard werken en weinig avontuur ligt in het verschiet. Maar Jan heeft andere plannen en jaagt zijn droom na om een eigen transportbedrijf op te bouwen. 

Het vooroorlogse Arnhem en Meinerswijk vormen het decor waarin hij zijn weg zoekt. Hij waagt de sprong, terwijl werkloosheid steeds grotere vormen aanneemt en Hitler in Duitsland de macht grijpt. Hij ziet het gevaar van de aanstaande oorlog dichterbij komen, maar niemand lijkt zijn zorg te delen. 

Duistere elementen

Onder deze dreiging en door tegenslagen te overwinnen, lijkt Jan tegen alle verwachtingen in te slagen in zijn doel, alhoewel duistere elementen hem tegenwerken. Kan Jan Alders zijn droom verwezenlijken?

Over de auteur

Willem Looijs (1940) was in zijn werkzame leven als geschiedschrijver verbonden aan Rijkswaterstaat. In 2021 werd zijn eerste boek ‘Arnhem, een verlaten stad’ gepubliceerd, over de evacuatie van Arnhem in 1944. 

Ondanks zijn hoge leeftijd is Looijs nog steeds zeer gedreven om zijn verhalen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Zo gaat hij zelf langs de deur, met zijn boek en flyers, om mensen enthousiast te maken voor zijn werk. Uiteraard signeert hij de boeken vol trots met daarbij een persoonlijke boodschap.

Vrije bewerking

Looijs over ‘Jan Alders - Een Arnhemse streekroman’: "Ik heb deze streekroman geschreven dat zich in Arnhem en Meinerswijk afspeelt. Het is een vrije bewerking over de ouders van mijn vrouw, en vooral hoe haar vader zijn leven zou hebben ingevuld." 

"Haar vader is verdronken in 1944, vlak voor de evacuatie. In het verhaal zijn bepaalde gebeurtenissen daadwerkelijk zo gebeurd. Andere gebeurtenissen heb ik anders opgenomen in het verhaal."

Voor meer informatie en beschikbaarheid van het boek, kijk op
www.uitgeverijvanyperenburg.nl.

De boekcover.