Ondertekening aankoopovereenkomst, vlnr. Bart Kraaijvanger (Zero Emissie & Facility Support Transdev NL), Martijn Mentink (Hermes), Wil Willems (Solaris Netherlands BV) en Bartlomiej Cieslik (Solaris Bus & Coach).
Ondertekening aankoopovereenkomst, vlnr. Bart Kraaijvanger (Zero Emissie & Facility Support Transdev NL), Martijn Mentink (Hermes), Wil Willems (Solaris Netherlands BV) en Bartlomiej Cieslik (Solaris Bus & Coach). Foto:

Aankoop tien nieuwe trolleybussen

Algemeen

ARNHEM - Vervoerbedrijf Hermes schaft tien Solaris trolleybussen aan. “Hermes zet zo samen met de provincie Gelderland een belangrijke stap in de totstandkoming van innovatief openbaar vervoer in de regio Arnhem Nijmegen. Passend bij het beeld dat Hermes wil uitstralen: een innovatief bedrijf dat bijdraagt aan een schone leefomgeving”, aldus de vervoerder. 

Provincie Gelderland (opdrachtgever voor het openbaar vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen), gemeenten Arnhem, Renkum, Wageningen en vervoerder Hermes werken al enige tijd samen aan de ontwikkeling van de Rijnlijn. “Een Hoogwaardige Openbaar Vervoer buslijn, in eerste instantie van Arnhem via Oosterbeek (trolleybus weer terug in Oosterbeek!), Heelsum en Renkum naar Wageningen. In fase 2 gaat de Rijnlijn van Wageningen door naar station Ede-Wageningen.”

OV gedeputeerde Jan van der Meer: “Met de aankoop van deze tien nieuwe trolleybussen zetten Hermes en de provincie Gelderland een grote stap vooruit. De eerste fase van de Rijnlijn tussen Arnhem en Wageningen komt hierdoor een stuk dichterbij.” 

Het bijzondere van deze trolleybussen is dat ze ook op trajecten zonder bovenleiding kunnen rijden. Dankzij stroom die tijdens het rijden onder de bovenleiding wordt opgeslagen. Hermes heeft al twee van dit soort bussen rijden op het Arnhemse stadsnet. Daar komen er dankzij deze bestelling nog eens tien bij. 

De gemeente Arnhem, nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit type trolleybus, is blij met de nieuwe bussen. Wethouder mobiliteit Nermina Kundic: “Met trolley 2.0 komt dat schone, stille openbaar vervoer nu ook binnen handbereik voor veel meer steden en dorpen, te beginnen met Wageningen”.

De verwachting is dat Solaris deze bussen levert in het voorjaar van 2024. Vanaf een nog nader te bepalen datum zullen ze dan gaan rijden op de Rijnlijn, te beginnen tussen Arnhem en Wageningen.