Samen aan de wandel.
Samen aan de wandel. Foto: Frank Myszka

Lekkerder in je vel door samen wandelen

Algemeen

ARNHEM - Van 15 september tot half oktober is er de gezondheidsmaand. Het thema is ‘Lekker in je vel zitten’. In deze periode besteden we extra aandacht aan onderwerpen als meer of beter bewegen, goed slapen, minder drinken, stoppen met roken. Hieronder het verhaal van Annemiek en hoe zij lekker in haar vel blijft met wandelen.

Door Petra de Kramer - Sportbedrijf Arnhem

Annemiek loopt mee met de wandelingen van DoorLopen(d)Fit. “Met mijn man was ik altijd heel actief, we gingen er vaak op uit. Toen hij overleed mistte ik dat. Ik heb er even over gedacht om een hond te nemen, die hadden we vroeger ook. Maar uiteindelijk heb ik dat niet gedaan. Het was toch te belastend, vond ik.” 

“Via via hoorde ik van de wandelingen van DoorLopen(d) Fit. Hierbij wandel je zo’n 7 tot 14 kilometer per keer in de omgeving van Arnhem. Ik heb een paar keer meegewandeld en dat beviel wel goed. Je ziet veel van de mooie omgeving en omdat je in een groep loopt, voelt het heel prettig. Het is ook nog eens goed voor mijn conditie. Toen er vrijwilligers gevraagd werden om mee te helpen de wandelingen te controleren, heb ik gelijk ‘ja’ gezegd. Dat is nu alweer zo’n vijf jaar geleden.”

Alle wandelingen worden altijd ‘voorgelopen’. “Met commissieleden en vrijwilligers controleren we dan de wandelingen: klopt de route nog, zijn er bijvoorbeeld geen opbrekingen of afsluitingen op de route, is de beschrijving duidelijk. We passen de tekst van de route aan als het nodig is. En tegenwoordig kun je de routes ook via GPS lopen. Dit doen we elk jaar bij alle wandelingen. Zo houden we de informatie actueel en veilig.” 

“We vertrekken altijd als groep. Bij de start geef je aan of je de lange of de korte route wilt lopen en iedereen loopt in zijn eigen tempo. Tussendoor is er altijd een koffie- of theepauze bij een horecapunt, wat ook heel gezellig is. De commissieleden lopen verdeeld over alle deelnemers mee. Zo blijft er niemand achter en is er altijd iemand in de buurt als er hulp nodig is.” 

“Je ziet dat veel mensen regelmatig met de wandelingen meegaan, maar je ontmoet ook vaak nieuwe mensen. Dat vind ik zo leuk hieraan. Mij heeft het veel plezier en zingeving opgeleverd om hieraan mee te doen. Er is een grote saamhorigheid onderling, je praat met verschillende mensen. Er kunnen vriendschappen ontstaan. Dat is echt een toegevoegde waarde om lekker in je vel te zitten.”

Met DoorLopen(d) Fit kun je het hele jaar door mee wandelen. Tussen februari en medio december zijn er 26 wandelingen op donderdag en zondag. Die hebben verschillende startplaatsen en -tijden. In de winter en de zomer, als er geen reguliere wandelingen zijn, zijn er de ‘extra-wandelingen’. Die 10-km wandelingen starten altijd vanaf hetzelfde punt en gaan vanaf daar verschillende kanten op. Je vindt ze allemaal op de website www.sportinarnhem.nl/senioren.